Foto: MORH / T. Brandt

Svečano obilježen Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Na Trgu svetog Marka svečano je obilježen Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Središnjoj svečanosti nazočili su predsjednica i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Matanović te drugi visoki državni i vojni dužnosnici, kao i predstavnici Vojno-diplomatskog zbora.

Prigodni program, koji je počeo ceremonijom Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne, pratili su i brojni građani okupljeni na Markovom trgu.

Plenković : “Prisjećamo se hrvatskih branitelja koji su omogućili svim generacijama nakon njih, da danas slobodno uživamo u uređenoj zemlji”

Premijer Andrej Plenković čestitao je Dan neovisnosti prisjetivši se ključne odluke Hrvatskog sabora. “U ovim se trenucima prisjećamo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i tadašnjeg državnog vodstva i posebno, hrvatskih branitelja koji su hrabrošću i požrtvovnošću obranili hrvatsku slobodu, osigurali njenu teritorijalnu cjelovitost i omogućili svim generacijama nakon njih, da danas slobodno uživamo u uređenoj zemlji, koja je u protekla tri desetljeća riješila sve svoje strateške nacionalne zadaće te je danas uvažena i respektirana članica međunarodne zajednice, Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije. Na nama je da Hrvatsku koju imamo, uređujemo na dobrobit svih naših sugrađana, da bude gospodarski prosperitetnija, socijalno osjetljiva i uključiva te da razvojno rješavamo sva pitanja i omogućujemo kvalitetniji život svim našim građanima“, poručio je Plenković.


Veliku smjenu straže pripadnici Počasno-zaštitne bojne provode svake subote, praznicima i blagdanima od svibnja do listopada. Cilj manifestacije je povratak tradicijskim vrijednostima, približavanje Hrvatske vojske narodu i promocija vojnog poziva, kao i Grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske. Velika smjena straže na Trgu svetog Marka u Zagrebu prvi put je izvedena 30. svibnja 1991., a današnjom izvedbom završeni su nastupi u ovogodišnjoj sezoni.

U glazbenom dijelu svečanog programa nastupio je Orkestar Hrvatske vojske te solisti Đani Stipaničev i Dražen Žanko Tijekom jutra su, povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske, visoka državna izaslanstva položila vijence na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj, ispred središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ispred zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Također, u Crkvi svetog Marka služena je misa za Domovinu, koju je predvodio župnik Župe svetog Marka vlč. Vladimir Magić, kojoj je nazočio hrvatski državni i vojni vrh.

Foto: MORH / T. Brandt
Foto: MORH / T. Brandt
Foto: MORH / T. Brandt