Foto: varazdinske-vijesti.hr/Krešimir Đurić

U Varaždinu održan mimohod branitelja

Mimohodom branitelja kroz centar grada i svečanim postrojavanjem postrojbi na Kapucinskom trgu, u Varaždinu je obilježen 22. rujna Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije.

Nakon postrojavanja izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, umirovljeni general Mladen Markač, prenio je njezinu poruku u kojoj je uputila posebnu zahvalu svim stanovnicima Varaždina i Varaždinske županije zato što su se znali junački oduprijeti agresoru u Domovinskom ratu i zato što su bili i ostali vjerni svojoj domovini. Markač se prisjetio ratnih dana te oslobađanja Varaždina istaknuvši kako su građani napravili veliko čudo i pomogli stvaranje Hrvatske vojske. "'90. i '91. glave smo stavili skupa, to i danas možemo i trebamo težiti zajedništvu u ostvarenju nacionalnih interesa, poručio je Markač.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je da se ove godine prvi put Dan oslobođenja slavi s Pumama koje su se prošle godine vratile u svoj grad te se prisjetio Varaždinskih dana rata. "Oslobođenje grada bila je jedna od najslavnijih bitaka u našoj dugoj, mukotrpnoj i slavnoj prošlosti, prekretnica u Domovinskom ratu. Zbog smjelosti i razboritosti branitelja uspjeli smo osloboditi Varaždin", kazao je Čehok. Župan Radimir Čačić kazao je da svi koji su sudjelovali u obrani Varaždina i Hrvatske zaslužuju poštovanje, naročito oni koji su poginuli, ali i njihove obitelji, invalidi, ranjeni. "Mi smo jedini donijeli odluku u Hrvatskoj da se borimo, ušli u rizik i pobijedili u oslobađanju grada. Slijede Pakrac, Medački džep, sva ratišta do trenutka ulaska u Knin u koji su Pume ušle i digle zastavu. Svima svaka čast, ali nitko nije dao takav doprinos kakav je dala ova regija, zaključio je župan.

Pume više nitko neće iseliti iz Varaždina 

Okupljenima je govorio izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop.
"Bio sam pripadnik Puma i nikada se više neće dogoditi da ih netko iseli iz Varaždina, dalje od obitelji. Zato mi je drago da su za vrijeme ove Vlade iznašli način da naše dečke vratimo gdje su oduvijek trebali biti", poručio je Jakop.

Tijekom svečanosti dio pripadnika 2. mehanizirane bojne Puma primilo je svoje beretke.