Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Reiner: Dan Hrvatskog sabora je praznik demokracije

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner sa svečane sjednice kojom je Sabor obilježio svoj Dan, pozvao je zastupnike, ali i sve građane da potiču zajedništvo i da se ne dijele po bilo kojim osnovama, zastupnike je pozvao i da opravdaju povjerenje onih koji su ih birali.

Umjesto podjela pozivam svoje kolege zastupnike, ali i sve hrvatske građane da potiču i podržavaju zajedništvo jer se u teškim vremenima mudri, odgovorni i dobronamjerni drže zajedno, a ne dijele se po bilo kojim objektivno postojećim ili samo zbog dnevne politike i zbog sitnih trenutačnih interesa izmišljenim crtama razdjelnicama, istaknuo je Reiner na sjednici kojom je Sabor obilježio svoj Dan, u spomen na 30. svibnja 1990. i konstituiranje prvog višestranačkog sabora.

Sabor je bio i ostao čuvar hrvatske državnosti. Poželimo mu i da zauvijek ostane štit demokratskih sloboda i prava, pozvao je Reiner te svim hrvatskim građanima čestitao Dan Hrvatskog sabora, dan parlamentarne demokracije!

Govoreći o povijesnom značaju Sabora, Reiner je citirao riječi što ih je prije 26 godina izrekao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, da u gotovo četrnaestostoljetnoj pisanoj povijesti Hrvata ni u jednoj drugoj ustanovi hrvatskoga narodnog života nije bila tako izrazito očitovana opstojnost, samosvojnost i samoodređenje kao u neprekidnosti trajanja i djelovanja Hrvatskoga sabora. Podsjetio je i na Tuđmanove riječi da bi "prva i najvažnija zadaća nove demokratske vlasti u Hrvatskoj (...) morala bi biti stvaranje svih duhovnih, materijalnih i pravnih pretpostavki za osjećaj pravne građanske i nacionalne sigurnosti svih njezinih građana, za mir i povjerenje među njima".

Na nama je svima da to ostvarimo, da ostvarimo viziju našeg prvog predsjednika u svoj njezinoj punini, ali i da tako opravdamo povjerenje onih koji su nas birali, rekao je kolegama. Nisu nas birali da se neprestano vraćamo na Drugi svjetski rat, da neprestano otvaramo stare rane i stvaramo nove podjele, naglasio je Reiner. Ne spori da se povijesti treba prisjećati i prenositi istinu o njoj, ali poziva da se mrtve napokon ostavi na miru, prekine s podjelama i živi za budućnost djece u miru, slobodi i demokraciji.

Dan Hrvatskog sabora je praznik demokracije u Hrvatskoj, kaže Reiner te podsjeća da je prije 26 godina, nakon desetljeća komunističkog jednoumlja, Hrvatska dobila parlament čiji su zastupnici izabrani na demokratskim i višestranačkim izborima. Bila je to pobjeda volje hrvatskih građana koji su se izlaskom na izbore opredijelili za slobodu i za demokraciju, istaknuo je predsjednik Sabora, te podsjetio kako je to bilo i vrijeme velikog optimizma i zanosa, ne samo u Hrvatskoj.

Napominje da je 30. svibnja 1990. započeo i niz velikih promjena s ciljem izgradnje današnje, moderne i demokratske Hrvatske države, koja je odmah u začetku bila ugrožena "srbočetničkom pobunom, a zatim i napadima tzv. JNA", agresijom neviđenom u Europi od kraja Drugog svjetskog rata. Podsjeća da su današnja sloboda i demokracija plaćeni životima više od  15000 građana, da Hrvatsku nisu branili samo Hrvati, već i mnogi Srbi, Mađari, Česi, Rusini i pripadnici drugih nacionalnih manjina.

S ponosom ističe da su upravo u Saboru donijete ključne odluke, kojima je određena budućnost Hrvatske, Božićni Ustav, Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti, Odluka o raskidu državnopravne sveze s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je, podsjeća, zasjedao tijekom cijelog Domovinskog rata, donoseći važne odluke kojih je demokratski legitimitet bio snažan argument u prilog međunarodnom priznanju neovisnosti zemlje i kasnijem oslobađanju okupiranih područja. Ipak, ističe, najveću žrtvu u obrani zemlje podnijeli su hrvatski branitelji.

Na svečanosti održanoj pod sjenkom sukoba vladajućih HDZ-a i Mosta, Sabor je himnom 'Lijepa naša' odao počast domovini, a minutom šutnje prisjetio se prvog predsjednika države, svojih bivših predsjednika, poginulih branitelja. U kratkom glazbenom programu, klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj, svečanost je obojila skladbama 'Croatijo iz duše te ljubim' i 'Vivat Croatia'.