Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Komemoracija preminulom komodoru Ivici Toliću: Otišao veliki domoljub

U organizaciji Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja - u Splitu je održana komemoracija nedavno preminulom Ivici Toliću, komodoru HRM-a i bivšem zastupniku u Europskom parlamentu. U Domovinskom ratu bio je zapovjednik 3. bojne 4. četvrte gardijske brigade, a završetak rata dočekao je na mjestu načelnika stožera južnog bojišta. Vojnu karijeru nastavio je u Hrvatskoj ratnoj mornarici, najprije kao načelnik Stožera HRM-a, a zatim kao zapovjednik Flote. Nositelj je najviših vojnih odlikovanja.

"Opraštamo se od čovjek velikog srca, vrhunskog zapovjednika čvrstog stava, beskompromisnog i nepokolebljivog  borca za istinske životne vrijednosti," istaknuo je ministar Damir Krstičević izražavajući sućut obitelji u svoje ali i u ime predsjednika  Vlade  Andreja Plenkovića. Naglasio je kako su Tolića njegove vrline tijekom rata profilirale u istinskog zapovjednika, čovjeka koji brine za svoje ljude i koji je pravi profesionalac. "Ivica tu nije stao jer je znao da kao narod možemo i moramo više. Stoga je nastavio braniti  Hrvatsku i nakon pobjede u Domovinskom ratu kada je  uslijedio novi rat - rat za istinu! Rat za zaštitu digniteta  Domovinskog rata i zaštitu naših hrvatskih branitelja!" istaknuo je ministar obrane.

Niti nakon te dobivene bitke nije se štedio. "Aktivno je sudjelovao u izradi Strategije nacionalne sigurnosti i u izgradnji Sustava domovinske sigurnosti, a nakon povratka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Hrvatsku nastavio je braniti i promicati nacionalne interese naše Hrvatske kao hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu," kazao je  Krstičević. Dodao je kako Tolićeva djela ostaju na čast cijelom hrvatskom narodu, Hrvatskoj vojsci i braniteljima.

Šundov: Izgubila smo časnika, ratnika, velikog zapovjednika, čovjeka i domoljuba

Načelnik  Glavnog stožera  Oružanih snaga  Republike Hrvatske  Mirko Šundov je istaknuo kako je Hrvatska vojska odlaskom komodora Tolića "izgubila svoga časnika, izvrsnog ratnika, velikog zapovjednika,  čovjeka i domoljuba." "Tvoj odlazak sve nas je duboko potresao, ostavio si neizbrisiv trag u stvaranju naše domovine, posebno u najtežim danima Domovinskog rata," naglasio je Šundov.  Naglasio je kako Tolić nije znao i nije prihvaćao prosječnost te je u svemu težio najboljem.

Medved: Prestalo je kucati jedno veliko hrvatsko srce

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je istaknuo kako je Tolićevim odlaskom "prestalo kucati jedno veliko hrvatsko srce".
"Ivica je bio miran i samozatajan čovjek, ali iza njegove blage naravi skrivala se snaga čvrstog karaktera," kazao je Medved.
Istaknuo je kako je Tolić i poslije rata nastavio davati nesebičnu ljubav prema Domovini. "Znajući kolika je važnost zastupanja hrvatskih interesa u institucijama  Europske unije (EU)  kao  zastupnik u Europskom parlamentu zdušno je branio  temeljne vrijednost i hrvatskog društva  te hrvatske nacionalne i državotvorne interese," rekao je  Medved. Tolićev ratni suborac general-bojnik Slaven  Zdilar je istaknuo kako je  Tolić u rješavanju svih zadataka pristupao analitički. "Tolić je hrvatski vitez, ratnik i ponosni domoljub," poručio je Zdilar.

Komemoraciji su nazočili i ministar zdravstva Milan Kujundžić, zamjenik predsjednika  HDZ-a Milijan Brkić, politički tajnik  HDZ-a  Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, splitski gradonačelnik  Andro Krstulović Opara i brojni drugi.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL