Autor: Stjepan Filipović

Sjećanje na dan progonstva nesrpskog stanovništva iz Baranje 1991.

U Baranji je tijekom okupacije ubijeno preko 200 civila a iz nje je protjerano preko 30.000 stanovnika od 54.000 koliko je Baranja imala prije rata", rekao je predsjednik ZPH Josip Kompanović.

U povodu sjećanja na dan progonstva nesrpskog stanovništva iz Baranje i na održavanje sjednice Povjerenstva Vlade za Baranju, Zajednica povratnika Hrvatske održala je konferenciju za novinare. "Baranja je okupirana 23. kolovoza 1991. godine i to je prema određenim izvorima i znanstvenim radovima praktično početak agresije Republike Srbije na Hrvatsku.

Kompanović je naglasio da je najveća rana, koju nose Baranjci u činjenici da nitko od ratnih zločinaca sa područja Baranje nije odgovarao za te zločine: od četnika Bertića zvanog Vekac, Žuće poštara i ostalih koji danas slobodno hodaju po Srbiji pa sve do Željka Milovanovića Gavre koji je hodao slobodno i po Hrvatskoj sve dok nije postavio eksploziv od kojeg je poginuo novinar Ivo Pukanić.

"Ono što Baranjci zahtijevaju je da se konačno privedu pravdi oni koji su počinili najteže zločine jer likvidirane su cijele obitelji: od obitelji Čičak iz Karanca, muškog dijela obitelji Zemljak, dakle pokojnog profesora Pave Zemljaka koji je praktično legenda u Baranji i drugih.

Te žrtve traže da se provedu postupci i da se zločinci kazne. Isto tako danas mislim da treba učiniti još puno za Baranju: oživjeti gospodarstvo radi otvaranja radnih mjesta i na taj način zaustaviti ove negativne procese iseljavanja mladih ljudi iz Baranje i konačno riješiti pitanje naknade ratne štete a tu će Zajednica vrlo brzo podnijeti tužbu za utvrđivanje kolektivnih prava i interesa protiv Srbije za onih 47 milijardi kuna ratne štete koje su pretrpeli građani, prognanici odnosno povratnici, rekao je Josip Kompanović.