Obilježena 28. obljetnica pogibije redarstvenika u Strugi Banskoj

Svečanije i dostojanstvenije nego ranijih godina u Strugi Banskoj obilježena je 28. obljetnica pogibije 13-orice hrvatskih redarstvenika, koji su branili Pounje od srpskog agresora.

Komemorativna je svečanost počela mimohodom sudionika prema spomen obilježju poginulih redarstvenika gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Počast poginulima pred spomen obilježjem odali su članovi obitelji poginulih, ministar unutarnjih poslova i dopredsjednik Vlade Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, predstavnici više gradova i općina te udruga proizašlih iz Domovinskog rata i drugi.

Na središnjoj svečanosti podignuta je hrvatska zastava koju su svečanom vodu predali pripadnici motoriziranog odjela policije.
Kroz prigodnu povjesnicu sudionici svečanosti su detaljnije upoznati s herojskom pogibijom redarstvenika 26. srpnja 1991. kada su Banovina i Pounje bili poprište strašnog zločina. Velikosrpski agresor pokrenuo je operaciju kodnog imena 'Žaoka' kada su namjeravali do 27. srpnja zauzeti cijelu Banovinu i Pounje.

Redarstvenici i Gromovi prepreka agresoru u Strugi Banskoj

Pritom im je prva prepreka bila hrvatsko mjesto Struga Banska koje su branili hrvatski redarstvenici i pripadnici Zbora narodne garde Gromovi. Branitelji su nadljudskim snagama pružali otpor brojnijem neprijatelju, koji su na oklopljeni kamion montirali protuavionski top, a ispred kamiona na cesti formirali živi štit od 48 Hrvata zarobljenih iz spaljene Zamlače i susjednih mjesta. Brutalno goneći živi štit pred sobom, agresor je palio kuće, zlostavljao mještane uz prijetnju strijeljanjem, do krvi tukao zarobljene civile oružjem, rukama i nogama, pritom neprestano pucajući sa svih strana.

U toj situaciji hrvatski redarstvenik Mile Blažević - Čađo, a za njim i Željko Filipović iz Dugog Sela odlučili su žrtvovati svoje živote. S potpornog zida iznad ceste Čađo, opasan eksplozivom, uz glasan povik ljudima u živom štitu: 'Lezite', zakoračivši prema oklopnom vozilu, bacio je bombe i time zaustavio daljnje napade. Svojim iznimnim herojskim činom u eksploziji je i sam raznesen, ali je privremeno zaustavio napredovanje neprijatelja. Sličan je pothvat izveo i Željko Filipović, koji je onesposobio puškomitraljez na oklopnom vozilu. 

Ministar Božinović je hrvatske ratne policajce nazvao herojima, ističući da "zbog njihove odvažnosti danas možemo govoriti o nemjerljivoj ulozi hrvatske policije u samim počecima obrane naše države, ali i cijelog Domovinskog rata".
'Pounje ne smije biti napušteno'

"Svi su oni bili svjesni nadmoći agresora, ali su ipak htjeli prkositi objektivnim činjenicama. Njih 762 podnijeli su najveću žrtvu i dali svoje živote. Ne zaboravimo pritom ni žrtvu 26 policajaca koji se još vode nestalima. Ipak, posebno mjesto među policijskim redovima s posebnim pravom zaslužuje naš pounjski junak, pričuvni policajac Mile Blažević - Čađo pa se s posebnim dostojanstvom prisjećamo njegovog kolosalnog djela, koje će u kolektivnom sjećanju hrvatskog naroda živjeti vječno", rekao je, uz ostalo, Božinović.

Ministar Tomo Medved kazao je da se danas prisjećamo zvjerstva agresora prema stanovnicima ovog kraja, ali i herojskog otpora naših branitelja. Uz herojstvo Milana Blaževića - Čađe i Željka Filipovića prisjećamo se i žrtve koje su podnijeli poginuli Mile Pušić, Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja, Goran Fadljević, Marijan Parlov, Drago Matijević, Šefik Pezerović i nestali Ivan Žalac, rekao je Medved. Sisačko-moslavački župan Ivo žinić je rekao kako je Pounje mnogo dalo i pretrpjelo u Domovinskom ratu te zaslužuje veću potporu i ne smije biti napušteno.

Nakon završetka svečanosti u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, koja je bila popraćena i prigodnim programom, uzvanici su se spustili prema rijeci Uni gdje su dočekali sudionike spusta čamaca rijekom Unom u čast poginulih redarstvenika te im prigodno uručili medalje.