Nadbiskup Puljić: U Kninu povijest nije šutjela

Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić poručio je u ponedjeljak, prevodeći svetu misu za Domovinu u kninskoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta da u Kninu povijest nije šutjela.

Služeći misu povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice operacije "Oluja", na kojoj je bio i državni vrh, Puljić je kazao kako branitelji nisu bez razloga nosili Gospinu krunicu oko vrata, a po brojim skloništima i obiteljskim ognjištima toga vremena nizala su se zrnca krunice i molilo "Zdravo Marijo".

"Uz Gospinu pomoć dogodila su se brojna čudesa koja se ljudski ne mogu razumjeti jer kako objasniti čudo slobodne i neovisne države koju ispočetka nisu željeli svjetski i europski moćnici, kako razumjeti čudo što smo ne samo obranili svoje ognjište nego i preživjeli užas razaranja i strategiju spaljene zemlje, već i to da nitko nije umro od gladi, ostao nezbrinut kad mu je dom bio razrušen", rekao je Puljić.
"Uživo osjećamo kako ovdje u kraljevskom gradu Kninu naša narodna i crkvena povijest nije šutjela", naglasio je zadarski nadbiskup, parafrazirajući riječi pape Ivana Pavla Drugog prilikom posjeta katedrali Sv. Duje u Splitu 1998. godine.

Kazao je da smo proživljavali pravu kalvariju ali nismo se predavali niti gubili nadu, te smo se s krunicom oko vrata borili protiv zla i uništavanja i osvojili slobodu. 

"Ima ih koji su još uvijek zatečeni i iznenađeni tom slobodom, drugi je još nisu ni prihvatili a trećima je ona nakon 27 godina pričin i opsjena kako piše u novinama, treperava fatamorgana na obzorju. Nema koristi takve razuvjeravati pogotovo ako nisu nikada ni željeli ali ni sanjali o narodnoj slobodi i državnoj samostalnosti", ustvrdio je. Istaknuo je i kako je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman poljupcem stijega na Kninskoj tvrđavi poručio svima da hrvatska povijest više neće šutjeti.