Prijatelji koji su zajedno prošli rat

Donosimo priču o tri prijatelja, branitelja iz Mošćenice koja je nakon okupacije Petrinje bila posljednja crta obrane Siska i Zagreba. Njih su trojica zajedno odrastali, išli u školu u lokalnom su klubu igrali nogomet. Kažu rat je razbio sve njihove mladenačke snove i planove od budućnosti - prebrzo su morali odrasti. Zajedno su prošli cijeli Domovinski rat, od prvoga dana i početaka čuvanja seoskih straža, do vojno redastvene akcije Oluja.

"Zapovjednik satnije došao je do mene tijekom obilaska i tiho mi rekao. Ujutro idemo vratit teritorij koji pripada Hrvatskoj." Sjećanje je to Nenada Gavranovića ukoričeno pod naslovom "Moja Oluja". Tada 20-godišnjak zauvijek će zapamtiti tu kolovošku noć i početak akcije. 

No, prema njihovom mišljenju, Oluja u Hrvatskoj i dalje traje - kažu, to je iseljavanje iz zemlje. Žele dobro svojoj djeci, da nastave gdje oni nisu mogli, jer oni su generacija koju je snašao rat, samo žele promjene nabolje. Zajedništvo i hrabro srce, kažu, doveli su nas do pobjede. Danas, 24 godine nakon završetka rata, njih trojica o ratnim danima ne žele previše govoriti. Kada se prisjete poginulih, razdire ih tuga, a istodobno bude se i ponos i sreća zbog krune Domovinskog rata, operacije Oluja, u kojoj su, kažu, imali čast sudjelovati.