Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Čestitke u povodu Dana pobjede

U povodu sutrašnjeg praznika čestitku su uputili predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te ministar obrane Damir Krstičević.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović čestitala je hrvatskim državljanima diljem domovine i svijeta Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnicu vojno redarstvene operacije "Oluja", pozvavši na neumornost u domoljublju.

"Drage Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani diljem domovine i svijeta, od srca vam čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!", napisala je predsjednica, dodavši da smo pobjedom u Oluji dosanjali svoj povijesni san slobodne i neovisne Hrvatske i postali punopravni članovi međunarodne zajednice. Budimo uvijek neumorni u domoljublju! Izgrađujmo našu lijepu domovinu u zajedništvu, solidarnosti i poštovanju jednih prema drugima, da iz dana u dan bude naprednija i pravednija, onakva kakvom su je sanjali prethodni naraštaji i kakvom su je željeli naši branitelji, napisala je predsjednica uz poruku "neka nam živi naša voljena domovina Hrvatska!".

Slaveći Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Hrvatska s ponosom obilježava 24. godišnjicu veličanstvene vojno-redarstvene operacije Oluja. Tog je 5. kolovoza 1995. u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske vraćen najveći dio okupiranih hrvatskih teritorija, što je donijelo slobodu i mir domovini. Uz požrtvovnost i hrabrost hrvatskih branitelja, umijeće zapovjednika Hrvatske vojske i policije, slogu hrvatskog naroda i državničku mudrost prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, u svega četiri dana oslobođen je najveći dio okupiranih područja Hrvatske. Grad Knin, jedno od sjedišta hrvatske državnosti, vraćen je u ustavni poredak suverene, samostalne i međunarodno priznate Hrvatske, a omogućen je i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine, napisao je premijer Andrej Plenković u svojoj čestitci.

Zahvaljujući Oluji, dodao je, hrvatsko je vodstvo, uz pomoć Ujedinjenih naroda, osiguralo i mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog državnog teritorija. Tisuće prognanih vratili su se svojim domovima, a trajni je mir omogućio postupnu obnovu, revitalizaciju i izgradnju zemlje. Danas u uređenoj Hrvatskoj, koja će u prvoj polovici 2020. godine predsjedati Europskom unijom, s ponosom i posebnim pijetetom prisjećamo se svakoga života i svake žrtve utkane za slobodu Hrvatske koji su trajni podsjetnik i putokaz u izgradnji još uređenijeg i naprednijeg društva, poručio je predsjednik Vlade.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u svojoj je čestitki naglasio kako 5. kolovoza slavimo pobjednički uspjeh hrvatskoga naroda, prije svega zaslugom njezinih branitelja i hrvatske vojske, u završnom činu oslobođenja hrvatskih teritorija okupiranih od srpskog agresora, ali i Domovinski rat u cjelini. To je dan kada obilježavamo završetak stvaranja slobodne, neovisne, suverene i demokratske Hrvatske.

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, domovinska i iseljena Hrvatska iskazuje poštovanje, zahvalu i priznanje svim hrvatskim braniteljima koji su domoljubno, časno i požrtvovno stali u zaštitu slobode svojeg naroda. Baština hrvatskih branitelja i hrvatske vojske iz Domovinskog rata obavezuje nas da se prema njima zauvijek odnosimo zahvalno i s dignitetom te da budemo svjesni da je Domovinski rat temelj naše domovine.

Danas, 24 godine od pobjede, naša je obaveza čuvati vrijednosti Domovinskog rata putem osnaživanja svekolikog razvoja naše domovine. Prije svega, njezine unutarnje stabilnost i sigurnosti građana, gospodarskog rasta i razvoja, uz zapošljavanje, pravne i socijalne izvjesnosti, društvene pravednosti, solidarnosti i uključenosti, znanja i inovacija i demografske vitalnosti. Pritom, naša posebna odgovornost je i briga o mladima kako bi im osigurali obrazovne, gospodarske i druge prilike koje će im omogućiti da ostvare u Hrvatskoj svoje uspješne poslovne i obiteljske priče, stoji u čestitki.

Čestitku u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 24. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja uputio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, poručivši da danas slavimo mir i slobodu u Hrvatskoj. "Oluja je simbol zajedništva i junaštva i kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu. Ključ pobjede u Domovinskom ratu bili su ljudi, hrabri i odvažni hrvatski branitelji koji su pokazali hrvatsko zajedništvo, snagu i slogu", napisao je Krstičević u čestitki hrvatskim braniteljima, Hrvaticama i Hrvatima. Ministar je iskazao zahvalnost svim sudionicima operacije Oluja koji su domoljubljem, srčanošću i odlučnošću izborili hrvatsku slobodu i neovisnost, a najveću zahvalu uputio je obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja. 
"Hrvatska vojska je danas, jednako kao i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu, spremna snažno odgovoriti na bilo koju prijetnju i opasnost i glavni je jamac sigurnosti Republike Hrvatske", napisao je Krstičević.