Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Predsjednica na promociji polaznika HVU: Vukovar nikada nije pokleknuo

U Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru upriličena je svečana promocija polaznika Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) "Dr. Franjo Tuđman" i novih 63 poručnika i poručnica a svečanosti je, uz visoke predstavnike civilnih i vojnih vlasti nazočila i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović, poručivši polaznicima da u srcima nose Vukovar, koji nikada nije pokleknuo, čak ni onda kada su junaci njegove obrane položili oružje.

Promovirano je ukupno 134 polaznika vojnih škola HVU "Dr. Franjo Tuđman" - i to Visoke dočasničke izobrazbe, Temeljne časničke izobrazbe i pilota, Zapovjedno-stožerne škole "Blago Zadro" te Ratne škole "Ban Josip Jelačić". Promovirano je i novih 63 poručnika i poručnica, među kojima je i pet vojnih pilota. 

Najboljem polazniku 27. naraštaja Zapovjedno-stožerne škole Blago Zadro, bojniku Ivanu Grgiću, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava dodijelio je Plaketu Grada Vukovara uz novčanu nagradu od pet tisuća kuna, a koju je bojnik Grgić odlučio donirati brojnoj obitelji stopostotnog hrvatskog ratnog vojnog invalida Franje Varge.

Zajedništvo temeljni kamen hrvatske pobjede u Domovinskome ratu

"Ponosno stojite u gradu Vukovaru koji nikada nije pokleknuo, čak ni onoga dana kada su junaci njegove obrane položili oružje. Vukovar je u našim srcima ostao neporažen i nikada nismo prestali vjerovati u povratak u grad heroja, kazala je Grabar-Kitarović uz koju su promociji nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HVU-a Dr. Franjo Tuđman general bojnik Mate Pađen, visoki vojni i civilni dužnosnici, predstavnici braniteljskih udruga, vjerske i akademske zajednice, gradskih i županijskih vlasti kao i članovi obitelji i rodbine promoviranih polaznika.

Predsjednica je polaznicama i polaznicima vojnih škola poručila kako upravo Vukovar simbolizira pouke stoljetne borbe za hrvatsku državnost. Shvatite ih kao nit vodilju i trajnu obvezu u vašoj budućoj vojnoj službi. Nikada nemojte posustati u borbi za Hrvatsku. Budite joj bespogovorno odani i služite joj besprijekornim obavljanjem vaših vojnih zadaća, dodala je.

Podsjetila je kako je zajedništvo Hrvata bilo temeljni kamen hrvatske pobjede u Domovinskome ratu, a njegovanje i promicanje tih vrijednosti dužnost je svakoga pripadnika Oružanih snaga, posebno svih instruktora, nastavnika i zapovjednika uključenih u sustav vojnog školovanja.

Požrtvovnost, hrabrost i domoljublje branitelja Vukovara i svih hrvatskih branitelja, omogućili su nam da kažemo kako i dalje stoji grad. Nosite taj grad i vrijednosti koje on simbolizira u srcu. Neka vam bude motiv za suočavanje sa svim poteškoćama koje ćete u svojoj vojnoj karijeri susresti, rekla je je predsjednica Grabar-Kitarović, zaključivši da,  ako nas je priča o Vukovaru nešto naučila, onda je to pouka o značaju čovjeka, kao najvišeg mjerila vrijednosti i sposobnosti Oružanih snaga.

Uvodi se promocija kadeta na kninskoj tvrđavi čime se na simboličan način povezuju Vukovar i Knin 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je  kako od Vukovara nema boljeg grada niti mjesta za svečanu promociju polaznika HVU-a. Zato mi je drago da je ova Vlada, uz potporu predsjednice Republike, 2017. vratila ovu promociju u Vukovar. To Vukovar zaslužuje, naglasio je Krstičević, dodavši  kako ponosan i što je u Vukovar razmještena inženjerijska postrojba Hrvatske vojske. Najavio je da će do 2020. u tome gradu biti smještena jedna cijela inženjerijska bojna. Snaga obrambenog sustava nisu tone tone željeza i granata. Snaga ste vi, ljudi i to ne smijemo nikada zaboraviti, kazao je ministar Krstičević. Najavio je da se ove godine uvodi i promocija kadeta na kninskoj tvrđavi čime se želi na simboličan način povezati Vukovar i Knin, "dva mjesta ponosa Hrvatske i snage pobjedničke Hrvatske vojske".

Među promoviranim polaznicima HVU-a je i Jelena Dedaković, kći zapovjednika obrane Vukovara 1991. Mile Dedakovića Jastreba, koji je bio i nazočan svečanosti.