Foto: MORH / D. Jonjić

Hrvatska vojska na 61. međunarodnom hodočašću u Lourdesu

Svečanim postrojem do svetišta i svetom misom ispred Špilje ukazanja započelo je 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lourdesu, ovogodišnje vojno hodočašće odvija se pod geslom Traži mir i za njim idi, priopćeno je iz MORH-a. 

Na hodočašću, koje je  je ujedno i 61. međunarodno, sudjeluje oko 820 hodočasnika iz Hrvatske koji su se pridružili sudionicima iz više od 40 zemalja Europe i svijeta. Večeras je u bazilici Svete Krunice služena koncelebrirana sveta misa koju je u zajedništvu s vojnim ordinarijem u BiH Tomom Vukšićem i vojnim i policijskim kapelanima predvodio vojni biskup Jure Bogdan. U svojoj propovijedi podsjetio je na riječi pape Franje iz njegove apostolske pobudnice: "Svetost je u svojoj biti življenje u zajedništvu s Kristom otajstva njegova života. Sastoji se u tome da se sjedinimo i uskrsnućem na jedinstven i osoban način, stalnim umiranjem i ustajanjem na novi život s njim. Svetost je poziv koji je upućen svima nama, naglasio je biskup Bogdan. 

"Svi su pozvani da dopuste Bogu da uđe u njihov život da ga on prožme i oblikuje, istaknuo je biskup potičući okupljene da se odvaže na takav život svetosti: Isplati se živjeti s Bogom! Isplati se hodati s Isusom koji je Put, Istina i Život! Isplati se živjeti sveto! To je put potpune sreće, potpunog smisla i potpunog ostvarenja već ovdje, na zemlji, ali to je put koji vodi u nebo, do sretne vječnosti, do doma Očeva", zaključio je biskup Bogdan. 

Hodočasnicima iz Hrvatske i BiH pridružili su se potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš.

Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić, a njegovi zamjenici su zapovjednik HRM komodor Ivo Raffaneli i zamjenik glavnog ravnatelja policije Jure Šuker.

Nedaleko od Špilje ukazanja, ministar Krstičević i zapovjednik hodočašća Mikić jučer su zapalili zavjetnu svijeću za sve poginule i pokojne pripadnike hrvatske vojske, policije i branitelja. U popodnevnim satima, hodočasnici su nazočili pokorničkom bogoslužju u crkvi sv. Bernardice, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a