Foto: J. Kopi/MORH

Kćerka Rudolfa Perešina: "I danas je Rudi s neba pomogao"

Legendarni ratni zrakoplov Rudolfa Perešina svečano je otkriven ispred sjedišta Ministarstva obrane u Zagrebu. MiG 21  prije nekoliko dana vraćen je iz Austrije, gdje je bio još od 1991. godine kada je u herojskom činu Perešin prebjegao iz tadašnje JNA. Na svečanosti je bila njegova obitelj, predstavnici Oružanih snaga, kadeti, Perešinovi suborci... Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je priča o Rudolfu Perešinu i avionu - priča o hrvatskoj slobodi. 
 
Govoreći o legendarnom hrvatskom pilotu kao ocu i suprugu, kćerka Daliborka Perešin-Kekelić prisjetila se riječi koje joj je njezin otac često upućivao. "Moj tata uvijek mi je govorio da budem ponosna i dostojanstvena, ali ja sam danas tako uzbuđena. Srce mi hoće iskočiti i titra kako već odavno nije. Bilo je potrebno puno ustrajnosti, želje, istinske volje, ljubavi i tihe diplomacije da se ovo sve danas ostvari. I zato posebno hvala Vladi Republici, hvala svima koji su sudjelovali u povratku ove nebeske ptice koja predstavlja simbol otpora našu Hrvatsku,", kazala je.

Na kraju, kći junaka Domovinskog rata poručila je: "Iako su moju obitelj zadesile dvije i pol godine neizvjesnosti, nadanja i velike tuge, nikada svoju državu, ali nikada naglašavam, neću mijenjati niti za jednu drugu jer je volim i u nju vjerujem".

Perešinov MiG otkrili njegovi suborci

Piloti 1. lovačke eskadrile i piloti Eskadrile borbenih aviona, svjedoci toga vremena, zajedno s mladim kadetima-pilotima otkrili su povijesni avion MIG-21: umirovljeni brigadiri Ivan Selak i Darko Cigrovski, umirovljeni pukovnici Ivica Ivandić i Danijel Borović, brigadir Željko Ninić, polaznik Ratne škole Ban Josip Jelačić, pukovnik Christian Jagodić, zapovjednik Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze, kadet-pilot Josip Jelača iz 23. naraštaja vojnih pilota i kadet-pilot Lovre Krnić iz 24. naraštaja vojnih pilota.

Glumac Pere Eranović, sin poginulog hrvatskog branitelja izveo je dramski izričaj o junaku Domovinskog rata i podsjetio na Perešinovu izjavu hrvatskim medijima nakon legendarnog preleta u Austriju: "Učinio sam samo ono što mislim da je dužnost svakog građanina Hrvatske. Svatko tko Hrvatsku smatra svojom domovinom, treba pridonijeti borbi za slobodu. Pravi su heroji u Vukovaru i na drugim borbenim linijama, no za mnoge od njih nikad se neće ni čuti".

 

 

U toj prigodi Ljerka Perešin, supruga stožernog brigadira Rudolfa Perešina otkrila je info pano postavljen uz avion njezinog supruga, a u predvorju Ministarstva obrane izloženo je originalno pilotsko odijelo legendarnog hrvatskog pilota, stožernog brigadira Rudolfa Perešina. Odijelo je posuđeno iz fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja.

Svečanost "Povratak pobjednika" svojim nastupom uveličala je Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

Također, povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti održavaju se XXII. Rudijevi susreti u Gornjoj Stubici gdje će, između ostalih, sudjelovati i pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a Rudijevim susretima nazočit će i ministar obrane Damir Krstičević.