Foto: J. Kopi/MORH

Krstičević: Avion heroja Rudolfa Perešina došao kući, u svoju Hrvatsku

Na posljednji let Rudolfa Perešina u pobjedničkoj operaciji Hrvatske vojske Bljesak, podsjetio je ministar obrane Damir Krstičević kazavši kako je upravo njegov avion uspomena na hrabrost i prkos hrvatskih branitelja kojima je predstavljao nadu u teškom vremenu.

"Ovaj avion je živući komad povijesti i simbol početaka Hrvatske vojske, odnosno Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. Njegov MiG jedan je od simbola borbe hrvatskog naroda za samostalnost a njegov povratak u Hrvatsku ima za našu državu nemjerljivu vrijednost", rekao je ministar Krstičević.

"Ali više od svega, on je uspomena na čovjeka koji se usudio reći da je Hrvat i da ne može i neće pucati na svoj narod, na istinskog heroja koji nam je svima dao snagu. On je naše naslijeđe, on je dio tradicije pobjednika i sada je s nama, gdje i pripada. Pružit ćemo mu dostojan dom", rekao je ministar obrane i kazao kako vjeruje da će se do 2025. godine, izgraditi vojni muzej po uzoru na druge zapadne zemlje i kako će u tom muzeju, Perešinov MiG biti izložen na središnjem mjestu.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov istaknuo je kako je Perešin svojim činom, ohrabrio sve branitelje i domoljube da ustraju u pravednoj borbi za neovisnost i slobodu, a cijeloj međunarodnoj zajednici ukazao na položaj Hrvata u JNA i na njenu ulogu u agresiji na Republiku Hrvatsku. "Ovo je dan koji je sanjao naš Rudolf Perišin. Čovjek koji je trajno obilježio našu povijest, postao primjer domoljublja, hrabrosti i požrtvovnosti", poručio je general Šundov i priznao kako nikada neće zaboraviti oduševljenje tijekom Domovinskog rata, kada su nebom po prvi put preletjeli zrakoplovi s hrvatskim oznakama.

Ministrica Pejčinović Burić kazala je kako niti u jednom trenu nije bilo dvojbe da se Perešinov avion vrati u Hrvatsku. "Cijeli ovaj proces trajao je dosta dugo, ali nije bilo dvojbe da taj avion pripada Hrvatskoj i da se tu treba vratiti. Puno je emocija danas i zahvaljujem svima koji su bili u timu i u posljednje dvije i pol godine sudjelovali u ovom procesu", rekla je ministrica.