Foto: Grad vukovar

Vukovar: Svehrvatsko sportsko natjecanje invalida Domovinskog rata

Postrojavanjem sportskih ekipa iz cijele Hrvatske i ekipa HVIDRA-e Herceg-Bosne u Vukovaru je svečano otvoreno 24. Svehrvatsko natjecanje invalida Domovinskog rata na kojem će u dva dana sportske snage odmjeriti oko 1.100 natjecatelja i sportaša organiziranih u 22 natjecateljske postave iz svih 20 hrvatskih županija i grada Zagreba kao i ekipa HVIDRA-e Hrvatskog vijeća obrane Herceg-Bosne.

Predsjednik HVIDRA-e RH Josip Đakić na svečanosti otvorenja naglasio je kako je svrha te tradicionalne sportske manifestacije socijalno i psihološko osnaživanje te podizanje kvalitete življenja hrvatski ratnih vojnih invalida, briga o promicanju njihovih sportskih i rekreativnih aktivnosti s ciljem unaprjeđenja opće zdravstvene sposobnosti HRVI te provođenje psihičke i zdravstvene rehabilitacije u cilju lakšeg uključivanja u društveni život nakon stradavanja u Domovinskom ratu.

Danas smo se iz svih hrvatskih županija okupili u Vukovaru iz pijeteta prema žrtvama i pijeteta prema prijateljima i suborcima koji su stradali u Domovinskom ratu, rekao je Đakić te, uz zahvalnost gradu Vukovaru što po drugi puta ugošćuje igre, izrazio i nadu da će one doprinijeti daljnjoj izgradnji grada, posebice sportskih objekata u njemu.

Penava: Iz Vukovara odlazi slika da vrijednosti Domovinskog rata nisu zaborevljene

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava uz dobrodošlicu natjecateljima i zadovoljstvo jer je Vukovar domaćin ljudima koji su utkali svoja tijela u stvaranje moderne hrvatske države, rekao je kako danas iz Vukovara odlazi lijepa slika slika koja govori da vrijednosti Domovinskog rata i ljudi koji su stvarali Hrvatsku nisu zaboravljeni te da se društvo skrbi o tim ljudima i stoji im na dispoziciji.

Pozdravne riječi uputio je i vukovarsko-srijemski dožupan Damir Barna podsjetivši da je Vukovar ponovno srednjoeuropski hrvatski grad u kojem žive brojne nacionalne manjine te uživaju sva prava.

Medved: Važno izgrađivati zemlju na idealima za koje se ginulo

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio je ratnim vojnim invalidima istaknuvši da iako su teško stradali i preživjeli strahote imaju snage okupiti se i svojim zajedništvom odaslati poruku optimizma cijelom društvu i hrvatskom narodu uz prisjećanje na sve one koji više nisu s nama.

Najvažnije, invalidi i branitelji prenose poruku mladima kako je vrijedilo ono čime ste doprinijeli u Domovinskom ratu i kako je danas, posebno ovdje u Vukovaru, važno izgrađivati zemlju na idealima za koje ste ginuli, rekao je Medved.

Izaslanik predsjednice Republike i posebni savjetnik za branitelje Ante Deur izrazio je zadovoljstvo što je u Vukovaru opet iskazano jedinstvo branitelja iz cijele Hrvatske.

Natjecanje se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića te Vlade RH i pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara, a grad Vukovar je po drugi put domaćin ovog natjecanja kojega su do sada ugostili i Mostar, Osijek, Varaždin, Šibenik, Pula, Split, Zadar, Virovitica, Poreč, Zagreb i Makarska.