Foto: PU karlovačka

Ultra maraton u znak sjećanja na prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića

U čast Josipa Jovića maratonci iz Karlovca deseti put trče Ultra maraton i podsjećaju na pobjede, podvige, uspjehe, herojska djela i ideale pripadnika specijalne policije tijekom Domovinskog rata. 

S ciljem dostojnog obilježavanje i trajnog sjećanja na žrtve i stradavanja pripadnika specijalne policije tijekom Domovinskog rata kao i dostojno obilježavanje pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića i ove godine, povodom obilježavanja obljetnice akcije Krvavi Uskrs 1991 i pogibije prvog redarstvenika Josipa Jovića u toj akciji, Udruga Specijalne jedinice policije Grom zajedno s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske organizira tradicionalni Ultra maraton od Karlovca do Plitvica. Između ostalog cilj maratona je i podsjetiti na  pobjede, podvige, uspjehe, herojska djela i ideale pripadnika specijalne policije tijekom Domovinskog rata.
  
 Maratonci, među kojima je i pet aktivnih policijskih službenika Policijske uprave karlovačke i dvoje Ravnateljstva policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti, krenuli su na put prema Plitvicama s karlovačkog Korza. Preći će 87 kilometara da bi danas sudjelovali na, mjestu pogibije Josipa Jovića na Plitvicama, na svečanosti obilježavanja ove obljetnice. Tijekom svog puta od Karlovca do Plitvica maratonci će pred više spomen obilježja paljenjem svijeća odati počast poginulim braniteljima.

Uz građane s karlovačkog Korza maratonce su ispratili i zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić, načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Bratić i gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić. 

Maratoncima će se u Grabovcu priključiti dio trkača Atletskog kluba "Plitvice" koji se drugu godinu zaredom priključuju ovom maratonu i organiziraju memorijalnu utrku u čast Josipu Joviću. Oni će s karlovačkim maratoncima otrčati posljednjih 14 kilometara rute, a njihov član je i policijski službenik Policijske uprave karlovačke Goran Matešić koji će utrku započeti iz Karlovca.

Idejni začetnik ovog memorijalnog Ultra maratona umirovljeni je pripadnik Specijalne jedinice policije PU karlovačke Nikica Vrabac. Na ideju sudjelovanja u obilježavanju ove obljetnice ponukalo ga je prvenstveno prijateljstvo s poginulim Josipom Jovićem. Naime, Nikica se je s Josipom Jovićem 1990. godine priključio obrani domovine te su zajedno provodili dane na prvim crtama obrane. Sudjelovanjem u ovom maratonu, kaže, nastoji dostojno sa svojim kolegama, prisjetiti se teških trenutaka koje su zajedno proveli u obrani suvereniteta Republike Hrvatske uz nadu da se smrt njihovog prijatelja Josipa nikada ne zaboravi.

Jedan od sudionika, policijski službenik Policijske uprave karlovačke Kristijan Murganić rekao je kako je ova memorijalna utrka sjećanje na prvog palog branitelja Josipa Jovića koji je radi ostvarenja tisućljetnog hrvatskog sna o slobodnoj i nezavisnoj Hrvatskoj položio život na oltar domovine.