Pripadnici OS RH na 24. vojnom hodočašću u Lourdesu

Na 24. hodočašću hrvatske vojske i policije u marijanskom svetištu u Lourdesu, u Francuskoj, koje se održava od 17. do 24. svibnja 2016., sudjeluje oko 700 pripadnika OS RH, policije, branitelja, predstavnika braniteljskih udruga i invalida iz Hrvatske te oko 100 iz BiH, koji su se tako uključili u 58. međunarodno vojno hodočašće.

Zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća je komodor Predrag Stipanović, a ono se odvija pod geslom Njegova su vrata uvijek otvorena i prvo je vojno hodočašće koje predvodi vojni biskup, mons. Jure Bogdan.

On je u svojoj propovijedi podsjetio kako praksa hodočašća ima posebno mjesto u Svetoj godini jer predstavlja putovanje koje svaki čovjek napravi tijekom svog života. Sam život je hodočašćenje i ljudsko biće je putnik, hodočasnik koji putuje napredujući putem do željenog odredišta, rekao je mons. Bogdan poželjevši svima da im hodočašće pomogne slijediti Isusov način života i stvarati svijet poniznosti, milosrđa i praštanja. 

Svečanosti otvorenja vojnog hodočašća u bazilici sv. Pija X., jučer je, uz predstavnike brojnih zemalja sudionica, nazočila je i hrvatska delegacija u kojoj su bili zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić i načelnik GS OSRH general- pukovnik Mirko Šundov.

O važnosti hodočašća u Lourdes u Veteranima mira razgovarali smo s paterom Jakovom Mamićem, generalnim vikarom u vojnom ordanijatu i zapovjednikom vojnog hodočašća i zapovjednikom ratne mornarice komodorom Petrom Stipanovićem. U emisiji donosimo snimke i izjave koje su u Lourdesu snimile naše kamere.