Otkriveno spomen obilježje generalu Červenku

U Podbrđu nedaleko Popovače svečano je otkriveno spomen obilježje stožernom generalu Zvonimiru Červenku. U sklopu svečanosti prikazan je dokumentarni film „Generalova priča – Zvonimir Červenko“.

Spomen obilježje postavljeno je nedaleko kuće u kojoj je general Červenko proveo djetinjstvo. "Jedan veliki čovjek s prostora grada Popovače koji je svojim djelom zadužio ne samo Popovaču, nego i cijelu Republiku Hrvatsku. Postavljanjem spomen obilježja trajno ćemo obilježiti njegovo postojanje i življenje u Podbrđu, a također zaslužio je da buduće generacije vide njega kao djelo i na taj način održavamo spomen na to što je napravio za Hrvatsku,"  izjavio je gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković.

Jedan od onih koji je ratovao rame uz rame s generalom, ali i koji ga je vidio dan prije smrti  je i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić: "Mogu i osobno svjedočiti moje prve susrete, i u formiranju domobranskih pukovnija i bojni s podrčja Banovine, kada sam ga upoznao i tijekom cijelog rata kada je dolazio na ratište i obilazio naše postrojbe. Slučajno smo se sreli 2001. nakon nekoliko godina i naravno da je to jedan nezaboravan susret vojnika i zapovjednika.

Spomen obilježje svečano je otvorio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Ministar je istaknuo kako ovime zahvaljujemo generalju Červenku za sve ono što je učinio za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Zahvaljujem mu na žrtvi koju je kroz svoj život u svim razdobljima podnio. Iznimno veliki čovjek, čovjek koji je živio za Hrvatsku i želim zahvaliti svima koji su inicirali, organizirali postavljanje ovog spomen obilježja kao trajni znak zahvale za njegov doprinos obrani i stvaranju Republike Hrvatske. Spomen obilježje stožernom generalu Zvonimiru Červenku u Podbrđu blagoslovio je biskup sisački mons. Vlado Košić.