Srušene spomen-ploče Imotskim sokolovima

Na Golubovu kamenu iznad Rijeke dubrovačke, strateškom mjestu tijekom Domovinskog rata, srušene su spomen-ploče poginulim braniteljima. Riječ je o spomenicima Imotskim sokolovima koji su sudjelovali u oslobađanju tog područja 1992. Rušenje su osudili gradonačelnici Imotskog i Dubrovnika.

- Jasno je da se radi o nekakvom barbarskom činu, pitanje je samo koga i s kojom namjerom. U suradnji s gradonačelnikom Imotskog - čuli smo se oko toga, zajedno smo poslali i jedno priopćenje. Ono što je važno, čuli smo se i s načelnikom općine Ravno. Dogovorili smo se kako ćemo ponovo vratiti navedene ploče. Ovaj put ćemo staviti određeni video nadzor kako se u budućnosti takvi vandalski činovi ne bi događali, rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.- Smatram da je bilo kakav oblik vandalizma neprihvatljiv, a posebno koji je vezan za Domovinski rat i žrtvu koju su dali Imoćani na jugu u obrani suvereniteta RH, istaknuo je Ivan Budalić, gradonačelnik Imotskog.Ministarstvo hrvatskih branitelja osudilo vandalski čin

- Nedopustivo je oskvrnjivanje digniteta i žrtve poginulih hrvatskih branitelja. Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su smrtno stradali u obrani suvereniteta Republike Hrvatske smatraju se povijesno značajnim osobama. Njihovi životi temelj su zemlje u kojoj živimo. Nepoštivanje uspomene na ljude koji su najzaslužniji za stvaranje samostalne i nezavisne Republike Hrvatske, koji su u jednom povijesnom vremenu svoju zemlju i narod stavili ispred vlastitih života, odraz je nepoštivanja vlastite zemlje i vlastitog identiteta, navodi se u priopćenju.

- Očekujemo od nadležnih tijela da u što skorijem roku poduzmu sve raspoložive mjere za pronalazak i kažnjavanje počinitelja. Ministarstvo hrvatskih branitelja štiti sve vrijednosti Domovinskog rata i poduzet će sve u okviru svojih nadležnosti kako bi se otkrili počinitelji i spriječili ovakvi vandalski izgredi, dodaje se u priopćenju.

Ministarstvo hrvatskih branitelja izvijestilo je da će kroz svoj Program sufinanciranja izgradnje i uređenja spomen-obilježja osigurati obnavljanje devastiranih spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.