Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Osijek: Položeno cvijeće i zapaljene svijeće na 19. godišnjicu smrti dr. Franje Tuđmana

Na osječkome Trgu slobode kod spomenika dr. Franji Tuđmanu izaslanstva Osječko-baranjske županije, grada Osijeka i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata položila su cvijeće i zapalila svijeće u povodu 19. godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika.

Župan Ivan Anušić tom je prigodom rekao kako je godišnjica smrti prvoga hrvatskog predsjednika datum kada cijela Hrvatska treba odati počast čovjeku koji je stvorio hrvatsku državu zajedno s hrvatskim braniteljima u najtragičnijem događaju u našoj povijesti - Domovinskom ratu.

"Franjo Tuđman nije bio samo političar, on je bio vizionar, bio je čovjek koji je volio Hrvatsku i koji je znao kako se oduprijeti svim onim ogromnim izazovima koji su bili pred nama devedesetih godina prošlog stoljeća", rekao je Anušić.

Istaknuo je kako je u ono vrijeme trebalo znati voditi Hrvatsku, kao zemlju koja je bila u ratnom sukobu s trećom vojnom silom u Europi, i to s gotovo nenaoružanom i neuvježbanom vojskom i civilima koji su samo bezgranično željeli imati svoju državu.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je kako je Franjo Tuđman bio više od političara. "Franjo Tuđman je bio državnik, čovjek koji je znao pobjeđivati u ratu i u miru. On je čovjek koji je udario temelje hrvatskoj državnosti i bio je putokaz nama danas da ostvarimo one ideje i želje koje je on zacrtao, a nije ih uspio ostvariti", istaknuo je Vrkić.