Foto: Amoreta Bajto

Obilježena 27. obljetnica okupacije Laslova

U povodu obilježavanja 27. obljetnice okupacije sela Laslova nedaleko Osijeka, brojna izaslanstva položila su vijence i upalila svijeće kod Spomen obilježja u laslovačkom Parku hrvatskih branitelja. Laslovo su od velikosprske agresije u jesen 1991. u Domovinskom ratu zajedno herojski branili Mađari i Hrvati.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako su u Laslovu mirno živjeli Hrvati, Mađari i drugi narodi sve do velikosrpske agresije na Hrvatsku kada su zajedno stali u obranu  i branili svoje selo do posljednjeg trenutka, do 24. studenoga 1991. godine. U obrani ovog sela poginulo je ili se još vodi nestalima ukupno 48 žrtava. Te žrtve su podsjetnik svima nama i obveza da ta svjedočanstva o njihovoj hrabrosti, žrtvi i ljubavi prema domovini prenosimo na buduće generacije. Okupljamo se ovdje oko te žrtve sa ciljem hrabrenja preživjelih i hrabrenja njihovih obitelji i pronalaženja rješenja za nove izazove koji su pred nama, rekao je ministar Medved.

Ratni zapovjednik obrane Laslova, umirovljeni bojnik Hrvatske vojske Ladislav Kočiš podsjetio je kako je Laslovo palo u potpuno okruženje 20. studenoga 1991. godine, nakon pada susjednog sela Ernestinova. Prema njegovim riječima odolijevali su neprijatelju dok su imali protuoklopnih sredstava, a kada su im ona ponestala odlučili su se za noćni proboj prema Osijeku. Išlo nam je u prilog što je bila gusta magla i visoki kukuruzi tako da smo se uspješno probili do sela Ivanovac koje nije bilo okupirano, i nakon toga dalje prema Osijeku. U proboju je uspješno iz Laslova izišlo 270 branitelja, rekao je Kočiš.

Vijence kod spomen obilježja su položili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Josip Jurčević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić, osječko-baranjski župan Ivan Anušić, generalni konzul Mađarske u RH Antonio Giovanni de Blasio, te predstavnici lokalnih vlasti i udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

Herojska obrana i stradanje Laslova u Domovinskom ratu 

Laslovo (mađ.: Szentlászló) je selo u općini Ernestinovo,  oko 18 kilometara južno od Osijeka, pored rijeke Vuke. Naselje je staro gotovo tisuću godina, a prva crkva u selu je crkva Svetog Ladislava, sagrađena 1218. godine.  Godine 1475. selo je spomenuto kao tvrđava, a prema podacima iz 19. stoljeća selo je bilo većinskog mađarskoga podrijetla. Prema popisu stanovništva 1991. imalo je 1.298 stanovnika, a 2011.  bilježi se 1074 stanovnika.

Laslovo je najpoznatije po herojskoj obrani i stradanju u Domovinskom ratu, kada su mještani uz pomoć dragovoljaca, hrvatskih branitelja  iz drugih dijelova Hrvatske (iz Dalmacije, Kvarnera i Zagorja), ali i svijeta (iz Bolivije, Mađarske, SAD-a, Slovenije i Španjolske), 152 dana branili selo od velikosrpske agresije i time držali prvu crtu obrane Osijeka s juga.

Stanje se pogoršalo nakon pada Vukovara 18. studenog 1991. kada su srpska paravojska i Jugoslavenska vojska (JNA) preusmjerile svoje snage iz Vukovara na područje južno od Osijeka s namjerom okruživanja i osvajanja najvećeg slavonskog grada. Dana 20. studenog okupirano je Ernestinovo čime je Laslovo ostalo u potpunom okruženju srpskih snaga, pa je donesena odluka da će svih 257 branitelja i civila, od čega 27 ranjenika, krenuti u proboj prema slobodnom Ivanovcu.

Dana 23. studenoga 1991.  oko 16,30 prva skupina od oko 120 ljudi predvođena Ištvanom Mihalikom krenula je kroz kukuruzišta osigurati prolaz drugoj skupini, predvođenoj Ladislavom Kočišem, u kojoj su bili ranjenici. Prva skupina u Ivanovac je stigla 24. studenog oko 4 ujutro, a druga sat vremena kasnije.

Gotovo istodobno u Laslovo su ušle horde srpskih paravojnih postrojba predvođene ratnim zloćincem Željkom Ražnatovićem Arkanom, koje su odmah po dolasku zaklale tri starice koje nisu htjele napustiti svoje domove. Uslijedila je pljačka i rušenje sela. Ukupno je u obrani Laslova poginulo 48 ljudi, a još 10 ih se i danas smatra nestalima.