Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Medved: osjećaji su danas usmjereni žrtvama i junacima

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je prije početka komemorativnog programa u vukovarskoj bolnici u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara da su osjećaji na ovaj dan usmjereni žrtvama, junacima onima koji su odatle odvedeni na Ovčaru.

Bez obzira na protok vremena, na ovaj dan ovdje u Vukovaru osjećaji su usmjereni na žrtve, na junake obrane i na civilne žrtve, na one koji su odavde iz bolnice odvedeni na Ovčaru, rekao je Medved novinarima. Još se intenzivno traga za nestalima i tako će se i nastaviti, radimo na tome da pronađemo svaku nestalu osobu, rekao je na pitanje novinara o potrazi za sudbinom više od 300 nestalih. A upitan kakva je pritom komunikacija sa Srbijom, rekao je da Hrvatska čini sve kako bi bi bila odgovoran partner. To činomo na način da inzistiramo na profesionalnom i odgovornoj suradnji  i tako ćemo nastaviti, rekao je.

Rekao je kako je prijedlog zakona o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta njegovo ministarstvo završilo i da se sada s ostalima radi na usklađivanju detalja. "S obzirom na to da se radi o složenoj tematici, detalji se usklađuju sa svim akterima, tu je 10 ministarstava. Nacrt je završen, u tijeku je konačno usklađivanje. Ono što je najvažnije je vijeće koje bi imalo nadležnost upravljati svim pozicijama, od Ovčare do Trpinjske ceste, Veleprometa, osmišljavati na koji način i što se može graditi na tim lokalitetima, rješavati imovinsko pravne odnose - upravljanje u svakom pogledu tim lokalitetima," rekao je Medved odgovarajući na pitanja novinara uoči komemorativnog programa Vukovar - mjesto posebnog pijeteta u dvorištu Opće županijske bolnica Vukovar i bolnice hrvatskih veterana.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je vukovar za Hrvatsku značio sve, a danas je simbol junaštva, otpora i pobjede u Domovinskom ratu.

"Vukovar je grad heroj, duboko poštovanje Vukovaru,  ogromnoj žrtvi u Domovinskom ratu, svim herojima Škrabrnje i Vukovara. U mislima smo s obiteljima naših poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja koji su se žrtvovali za današnji mir i slobodu Hrvatskoj", rekao je ministar Krstičević uoči početka komemoracije u dvorištu vukovarske bolnice. Istaknuo je da je za njega, kao ministra obrane, i cijelu vojsku Vukovar gravitacijsko središte hrvatske države.