Split: I u mom gradu svijetli Vukovar

Paljenjem svijeća ispred spomenika "I u mom gradu svijetli Vukovar", Splićani su sinoć odali počast stradanju Vukovara u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnicu stradanja toga grada u Domovinskom ratu koji će se sutra obilježiti. 

Ovo je tradicionalno paljenje svijeća koje splitska Gradska uprava i braniteljske udruge organiziraju svake godine u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Ove je godine splitska Gradska uprava tisuću svijeća podijelila građanima da ih osim kod spomenika "I u mom gradu svijetli Vukovar", koji se nalazi na raskrižju Vukovarske i ulice Domovinskog rata, pale i duž Vukovarske ulice koja je najduža gradska ulica u Splitu.

Dogradonačelnica Splita Jelena Hrgović istaknula je kako se tim činom Splitu odaje počast ponosu Vukovara. "Za nas u Splitu ovo paljenje svijeća je poseban trenutak koji je pun sjete, ali i poštovanja prema Vukovaru", rekla je Hrgović. Dogradonačelnik Splita Nino Vela je istaknuo kako se Split paljenjem svijeća sjeća vukovarskog stradanja. "Vukovar je bio na braniku Domovine i nikad ne smijemo zaboraviti one koji su poginuli u obrani grada heroja," rekao je Vela.

Potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost  te predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić je istaknuo kako je Vukovar grad ponosa i prkosa.

"Višemjesečnim odolijevanjem okupaciji s velikim brojem žrtava, Vukovar je pružao otpor velikosrpskoj agresiji kojoj nije bio cilj samo okupirati Hrvatsku, nego i uništiti hrvatski narod te je u Domovinskom ratu stradalo više hrvatskih civila nego branitelja, što pokazuje genocidnu narav agresije". rekao je Škorić.

Na tradicionalnom paljenju svijeću Splitu ispred spomenika "I u mom gradu svijetli Vukovar" nazočili su, između ostalih, i predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur te predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.