Tigrovi obilježavaju 28. obljetnicu

Prva gradijska brigada "Tigrovi" obilježava 28. obljetnicu. Nastala je u bazi Rakitje nedaleko od Zagreba 5. studenog 1990. iz Jedinice za posebne namjene MUP-a. Kroz brigadu je prošlo više od 11 tisuća ljudi, 367 pripadnika je poginulo, 1711 ranjeno, od toga su 28-orica stopostotni invalidi, 6 se pripadnika vodi kao nestalo, a dvjestotinjak ih je završilo u logorima.

Obljetnicu Udruga veterana Prve gardijske brigade "Tigrovi" obilježava misom u crkvi Svetog Križa u Sigetu, programom kod spomenika poginulim i nestalim "Tigrovima" u vojarni Prve gardijske brigade i, na kraju, okupljanjem i programom kod jezera Bundek.


Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je 1. gardijska brigada "Tigrovi postala jedan od sinonima obrane Domovine i pobjede u Domovinskom ratu, istaknuvši da je slogan "Za Hrvatsku kao Tigar" poticao njihovu vjeru u pobjedu i našu vjeru u bolju budućnost. 

Grabar-Kitarović je, zajedno s izaslanikom premijera i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, zamjenikom načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Dragom Matanovićem  te zapovjednicima 1. gardijske brigade, njezinim bivšim pripadnicima i obiteljima poginulih branitelja - obišla tehničko-taktički zbor te nazočila prikazu Vojno-akrobacijske ceremonije Počasno-zaštitne bojne i rada intervencija službenih pasa Pukovnije vojne policije.

Ministar Krstičević rekao je kako se s poštovanjem prisjećamo i 367 poginulih pripadnika "Tigrova" a njih šest se još vodi kao nestali. Istaknuo je i da će njihov ratni ponos i junaštvo ostati naraštajima putokaz kako se i s koliko ljubavi brani voljena i jedina nam domovina Hrvatska. "Bili ste ta ključna udarna snaga u pobjedničkim operacijama, naš štit i ponos u obrani od velikosrpske agresije i zato budite ponosni na sebe i svoje suborce.  Ponosna pobjednička Hrvatska vojska u Domovinskom ratu ispisala je povijest braneći i oslobađajući Hrvatsku, naglasio je ministar obrane. Poručio je i da je HV moderna sila spremna na izvršenje svih zadaća i spremna pomoći svome narodu.

Ministar Medved, koji je i sam tijekom Domovinskog rata bio pripadnik 1. gardijske brigade "Tigrovi", naglasio je kako je ova Vlada uspjela u društvu izmijeniti neodgovarajući odnos prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata. Istaknuo je kako žele stvoriti takvo ozračje u društvu gdje će djeca hrvatskih branitelja, posebice onih poginulih, s ponosom budućim naraštajima izgovarati da su njihovi roditelji bili hrvatski branitelji.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL