Obilježena 27. godišnjica stradanja vukovarskog naselja Lužac

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen-križa u vukovarskom naselju Lužac u petak je obilježena  27. godišnjica sloma obrane toga prigradskog naselja, u kojem je nakon okupacije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. ubijeno 69 hrvatskih branitelja i civila.

Počast ubijenima odali su članovi obitelji, rodbine i suborci, državno te izaslanstva grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije kao i braniteljskih i stradalničkih udruga. "Ovo je iznimno velika žrtva i moramo nastaviti kao društvo, a posebice nadležne službe u procesuiranju odgovornih za ovaj i druge zločine", poručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i dodao da na Lušcu nisu stradali ljudi u ratnom sukobu, već su ubijani u svojim domovima nakon ulaska u neprijatelja.

"To je zločin koji nikada ne zastarijeva i kao društvo moramo smoći snage i intenzivirati proces protiv tih počinitelja, koji su manje-više poznati", rekao je Medved.

Prema riječima Antuna Vidakovića, mještanina Lušca, prvi put su JNA i srpske paravojne formacije u Lužac pokušale ući 16. listopada, a 2. studenog u naselje su ušli s 40-ak tenkova i transportera. "Od 450 Hrvata ubijeno je 69 mještana Lušca i to je stravično velika brojka", kazao je Vidaković, kojemu je u Lušcu ubijeno deset članova obitelji.

Okupacija Lušca smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane grada, kada su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi izbili na Priljevo i obalu Dunava, čime su razdvojili hrvatske branitelje Vukovara od branitelja Borova naselja.