Škare Ožbolt: Kriteriji suživota u Vukovaru su istina i pravda

U emisiji HRT-a Tema dana o prosvjednom skupu u Vukovaru govorili su gradonačelnik Ivan Penava i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Iz Vukovara je poslana poruka da se zločinci moraju kazniti. Prosvjedni skup održan je zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju ratnih zločina.

Ne vjerujem hrvatskom pravosuđu i bio bih lud da mu vjerujem nakon 27 godina ovakvih rezultata. Najavili smo sljedeći skup za godinu dana jer mislim da je to primjeren rok za one koji su možda ne tako davno zasjeli na svoje funkcije, da se snađu, pohvataju konce i krenu u raščišćavanje ratnih zločina, kazao je Penava.

Škare Ožbolt kaže da je danas u Vukovar došla poštena ispaćena Hrvatska koja 27 godina traži pravdu. Prema izvješćima iz DORH-a i policije, dobar dio zločina se procesuira i ti postupci i dalje traju, a zašto toliko traju, to je pitanje. U godinu dana se može puno napraviti, ali treba kontinuirano raditi, smatra Škare Ožbolt.

U zadnjih mjesec dana bilo je svega u hrvatskom medijskom prostoru, ali fokus nije bio na žrtvama. Danas smo čuli njihova svjedočanstva, nitko živ nije za to osuđen i sad me vi pitate tko je za to odgovoran, pa odgovorni smo svi, rekao je Penava.

Vesna Škare Ožbolt smatra da u istrazi treba krenuti od imena koja su danas izgovorile žrtve na skupu u Vukovaru. Javnost treba znati kako se odvijaju istrage, kazala je.Suživot u Vukovaru Penava je opisao kao rezervat Indijanaca. Gurnuti smo u paralelni svemir i tako živimo 27 godina, ako se to može nazvati životom. Ljudski život Vukovarca kako nije vrijedio '91. tako ne vrijedi ni danas, rekao je Penava.

Grad ima budućnost. Cijelo vrijeme upozoravam da kriteriji normalizacije života u Vukovaru moraju biti vrlo jasni, a to su istina i pravda, rekla je Vesna Škare Ožbolt.

Postoje zločinci, oni imaju ime i prezime i mi do toga moramo doći. To je jednostavno preveliko breme za jednu malu lokalnu zajednicu kakva je Vukovar. To Vukovar sam ne može riješiti. Potrebna nam je pomoć državnih institucija, ali ne na ovaj način kako su do sada radili, apelirao je na kraju vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.