SAO Krajina proglasila sjedinjenje sa Srbijom

Prvog dana travnja 1991., samo dan nakon krvavog okršaja na Plitvicama, Izvršno vijeće takozvane SAO Krajine, s Milanom Babićem na čelu, donijelo je odluku o sjedinjenju svoje pobunjeničke tvorevine s Republikom Srbijom, a takvu odluku dan prije donijeli su i vođe pobunjenih Srba Slavonije, Baranje i Srijema. Prema njoj u fantomskoj Krajini vrijedio bi samo jugoslavenski Ustav i zakoni Republike Srbije.

Pobunjeničke vlasti u Kninu dotad su već donijele mnoge slične odluke kojima su dale do znanja da više ne žele biti dijelom suverene Republike Hrvatske, ali ova ima  posebnu važnost jer pobija kasnije interpretacije da je sukob u Hrvatskoj bio građanski rat. Naravno, iako su pobunu u Hrvatskoj poticali, nimalo naivni srbijanski političari nisu prihvatili preuranjeni potez pobunjenika. Narodna skupština Srbije naknadno je donijela Deklaraciju o mirnom rješavanju jugoslavenske krize kojom se odbija odluka pobunjenih Srba, ali  istodobno upozoravaju hrvatske vlasti da povuku snage s Plitvica i da zajamče kako neće upotrijebiti silu protiv hrvatskih Srba.

S druge strane, politički manje mudar šef kninskih milicajaca, Milan Martić, ogorčenu masu prosvjednika pred kninskim garnizonom smirivao je uvjeravanjem kako će JNA u skoroj pobuni biti uz Srbe te kako mu je u telefonskom razgovoru srbijanski predsjednik Slobodan Milošević obećao pomoć u oružju. Istodobno, pobunjeni Srbi na Baniji, u Slavoniji, Srijemu i Baranji posegnuli su za već uhodanim terorističkim metodama, podižući barikade prema Osijeku i Vinkovcima. U središtima pobune, u Borovu selu i Bršadinu, zabilježen je dolazak četničkog vojvode Vojislava Šešelja, ali i pucnjava s barikada.

Također, nedaleko od mjesta pregovora vodećih ljudi JNA i hrvatskog MUP-a o uspostavi reda i mira na Plitvicama, u Titovoj Korenici pretučena je novinarska ekipa Hrvatskog radija u kojoj su bili: Mladen Kušec, Dubravko Pavčec i Miljenko Kopač. Sve što se zbivalo tog dana bila je najava odmazde za poraz na Plitvicama. Naime, srpski su pobunjenici 4. travnja tromblonskim minama napali policijsku postaju u Lovincu.