Na Thompsonovu koncertu 50 tisuća ljudi

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti organizirana u Glini brojem posjetitelja zasjenila je glavnu proslavu u Kninu. Procjenjuje se da je u Glinu jučer stiglo više od 50 tisuća ljudi, i to većina njih zbog koncerta Marka Perkovića - Thompsona.

Kao i inače, Thompson je svoj nastup započeo spornim pokličem: "Za dom, spremni". Većeg remećenja javnog reda i mira nije bilo. Policija je zabilježila 4 slučaja isticanja neprimjerenih simbola. Počinitelji će biti prekršajno kažnjeni.

Pjevač je koncert započeo pjesmom Bojna Čavoglave i pozdravom "Za dom" na što je publika odgovorila "spremni", no sisačko-moslavačka policija nije postupala slijedom dosadašnje sudske prakse s obzirom da je Marko Perković Thompson početkom svibnja na Prekršajnom sudu u Slunju oslobođen optužbe da je remetio javni red i mir kada je lani u Slunju, na proslavi obljetnice "Oluje", tijekom izvođenja "Bojna Čavoglave" uzviknuo poklič "Za dom spremni".

Sutkinja Nada Turkalj u obrazloženju je navela da izvođenjem pjesme s pozdravom "Za dom spremni" Thompson nije poticao mržnju na temelju nacionalne ili vjerske pripadnosti, iako se taj pozdrav koristio kao službeni za totalitarnog režima NDH i njene fašističke ideologije. Sutkinja je istaknula također da je tekst izvedene pjesme "Bojna Čavoglave" upravo onakav kako je snimljen na službenim nosačima zvuka Croatia Recordsa.

Inače, obilježavanje Dana pobjede u Glini je počelo rano ujutro. Događaji su bili organizirani po cijelome gradu. Za dio te atmosfere pobrinuli su se i petrinjski bikeri. S gostima iz cijele Hrvatske okupilo ih se nekoliko stotina. Na izložbi oružja susreli smo i francuski par koji svake godine dolazi za Dan pobjede. Više u videoprilogu: