Predsjednica: Vrijednosti domoljubnog zajedništva moraju se prenositi naraštajima

Na svečanosti u Kninu, u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, nazočnima su se prigodno obratili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Posebna je čast i velika radost biti ponovno u Kninu i s ponosnom i zahvalnošću prisjetiti se svih pripadnika Hrvatske vojske koji su dali svoje živote za slobodnu, samostalnu Hrvatsku, izjavila je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović.

Svima izražavam posebnu zahvalnost za sve što su dali za Hrvatsku. S posebnom zahvalnošću sjećamo se dr. Franje Tuđmana utemeljitelja moderne Hrvatske, koji je stvorio pobjedničku Hrvatsku vojsku i pobjednički je vodio kroz zime, ljeta, bljeskove, maestrale i oluje.

Sjećamo se i ratnog ministra obrane Gojka Šuška, koji je gradio i stvarao sve potrebne preduvjete sjajnih pobjeda. Bila je to veličanstvena pobjeda. Operacija Oluja postaje školski primjer uspješno vođene vojne operacije. Nemjerljiv doprinos dali su i pripadnici HVO-a. Bilo je to vrijeme potpunog zajedništva hrvatskog naroda i hrvatskog vojnika.


Ratne događaje čuvajmo u sjećanjima, ali vrijednosti domoljubnog zajedništva moramo prenositi budućim naraštajima, jer je to ključ uspjeha naše države. To dugujemo i braniteljima koji su ugradili svoje živote u temelje hrvatske države.

Koliko možemo kada smo složni i jedinstveni, pokazali su i naši nogometaši, koji su pokazali što mogu učiniti kada se ujedine. Pred nama su novi izazovi - izgradnja pravednijeg društva i stvaranje boljih uvjeta života. Snažna država uvjet je sigurnosti. Stoga je izgradnja učinkovitog sustava domovinske sigurnosti jedan od nacionalnih prioriteta. Kao odgovorna članica EU-a i NATO-a deklarirali smo postizanje određenih ciljeva u području obrane. Naglašavam - ulaganje u obranu i sigurnost nije trošak nego ulaganje u budućnost, gospodarstvo, istraživanje i razvoj. Karakter vojnika počiva na domoljublju, vojničkoj spremnosti. Vojnik je i danas jedna od najprepoznatljivijih sadržajnica Hrvatske diljem svijeta. I danas se hrvatski vojnici ističu sjajnim rezultatima.

Veliko priznanje pobjedničkoj hrvatskoj vojsci je i današnja nazočnost zapovjednika Nacionalne garde Minnesote u Kninu. Hrvatska ima i drugih strateških partnera, posebno ističem ono s Državom Izrael, to je doprinos našoj sigurnosti, ali i sigurnosti u jugoistočnoj Europi. Posebno je to važno za BiH, domovinu i hrvatskog naroda. Zato će Hrvatska podupirati europski put BiH. Prije 23 godine podizanjem barjaka na kninskoj tvrđavi označili smo povijesnu pobjedu.

Hrvatski narod ima pobjednički mentalitet, no ponekad mi se čini da sami sebi ne priznamo koliko potencijala imamo. Tu su naši znanstvenici, umjetnici, inovatori, sportaši, naši mladi koji osvajaju medalje na natjecanjima. Moramo osloboditi svoje velike kreativne energije, otvoriti prostor mladima da naša sloboda konačno prodiše. Neka nam živi pobjednička Hrvatska vojska, naša draga i vječna domovina Hrvatska
, izjavila je između ostalog predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.