Čestitke u povodu Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja  čestitku su uputili predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Premijer Andrej Plenković poručio je kako su i danas posvećenost i odlučnost hrvatskih branitelja u borbi za slobodu Hrvatske putokaz za jačanje uređenog i naprednog društva koje pruža jednake mogućnosti za sve te da takvo društvo ne bi bilo moguće da nije bilo "Oluje".

"Prije 23 godine, požrtvovnošću hrvatskih branitelja i državničkom mudrošću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u odlučujućoj vojno-redarstvenoj operaciji "Oluji" u svega četiri dana oslobođen je najveći dio privremeno okupiranih područja Republike Hrvatske. Pobjednički stijeg na vrhu tvrđave Zvonimirovog grada označio je kraj rata i agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku. Oluja je trajno promijenila ravnotežu snaga i u Bosni i Hercegovini te bila preduvjet sklapanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma", stoji u čestitki.

Oluja - najveća vojna pobjeda u hrvatskoj povijesti i spomen na hrabrost hrvatskih branitelja

Plenković je podsjetio kako se "u tim danima sloge, ponosa i slave, Hrvatska suprotstavila višestruko jačem neprijatelju, velikim srcem zbrinjavala prognanike i izbjeglice te stvarala preduvjete za razvoj i obnovu naše razrušene zemlje i ugroženog gospodarstva".

Stoga će, ističe Plenković, Oluja, koja je donijela trajan mir, ostati upamćena kao najveća vojna pobjeda u hrvatskoj povijesti i trajni spomen na hrabrost hrvatskih branitelja.

"Pobjedom u Oluji Hrvatska je pokazala da ima respektabilnu oružanu silu, a današnja moderna Hrvatska vojska, u čiji razvoj kontinuirano ulažemo, čini nas pouzdanom članicom Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije. I danas su posvećenost i odlučnost hrvatskih branitelja u borbi za slobodu Hrvatske putokaz za jačanje uređenog i naprednog društva koje pruža jednake mogućnosti za sve. Takvo društvo ne bi bilo moguće da nije bilo Oluje.

S tim ciljem gradimo Domovinu koja treba omogućiti našim obiteljima da ostaju u Hrvatskoj uz dostojan život, dobro plaćen posao i moderno obrazovanje za djecu i mlade. Gradimo Lijepu Našu u kojoj se stvara i privređuje, odgovorno upravlja, štiti nacionalne interese, razvija konkurentno gospodarstvo i stabilan financijski sustav. Gradimo Hrvatsku u kojoj politikom istine i pomirbe poštujemo sve žrtve, jamčimo prava svim našim manjinama i nastojimo postići široki konsenzus o bitnim društvenim pitanjima", naglasio je Plenković.

Također je poručio: "Slaveći pobjedu u srcu i mislima su nam svi hrvatski branitelji, koji su od Vukovara do Dubrovnika svoje živote utkali u temelje hrvatske države, i kojih se danas sjećamo s tugom, trajnom zahvalnošću i ponosom, u sućuti s njihovim obiteljima".

"U ime Vlade i svoje osobno ime hrabrim hrvatskim braniteljima čestitam njihov dan, a svim Hrvatima u domovini i diljem svijeta i svim sugrađanima želio sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti", napisao je premijer Plenković u čestitki.

Jandroković: Domovinski rat mora biti temelj današnje Hrvatske

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je kako duboko poštovanje i zahvalnost na žrtvi branitelja treba biti trajna obveza, a Domovinski rat temelj današnje Hrvatske.

"5. kolovoza slavimo veličanstvenu pobjedu hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije, ali i cijelog hrvatskog naroda u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja - odlučujućoj bitci koja je nakon pet godina velikosrpske agresije na Hrvatsku donijela našoj domovini i cijelom hrvatskom narodu mir i slobodu. Podizanjem hrvatskog barjaka na kninskoj tvrđavi prije 23 godine dovršeno stvaranje slobodne, neovisne, suverene i demokratske Hrvatske, za koju su pali mnogi hrvatski životi", podsjetio je Jandroković.

Prisjećajući se riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, pod čijim vodstvom je stvorena hrvatska država i ostvarena pobjeda u Domovinskom ratu: "Svaka nesebična žrtva pro patria nije nikada uzaludna. Njezin viši smisao dobiva na značenju vremenom", Jandroković je poručio kako "imamo trajnu obavezu odavati duboko poštovanje i biti zahvalni na žrtvi naših branitelja, njihovih obitelji kao i svih hrvatskih ljudi". "I stoga Domovinski rat mora biti temelj današnje Hrvatske", naglasio je.

"Naša obaveza je danas i u budućnosti nastaviti izgrađivati našu domovinu na vrijednostima koje smo pokazali u Domovinskom ratu -  vjeri, hrabrosti, požrtvovnosti, samosvijesti, odlučnosti i osobnoj odgovornosti. Upravo te vrijednosti ključne su za daljnje osnaživanje državnih institucija, pravnog poretka, gospodarskog napretka, demografske obnove te međusobnog uvažavanja i društvene solidarnosti", poručio je predsjednik Hrvatskog sabora u čestitki za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Brkić:  To je bio ključni trenutak u obrani nezavisnosti i temelja moderne hrvatske države

"Prisjećam se s ponosom tog 5. kolovoza 1995. i besprijekorno izvedene vojnoredarstvene operacije Oluja, kada su od višegodišnje velikosrpske četničke okupacije oslobođeni središnji dijelovi Hrvatske. To je bio ključni trenutak u obrani nezavisnosti i temelja moderne hrvatske države. Veličanstvena Oluja bila je akcija kojom je ostvaren san o slobodnoj i modernoj Hrvatskoj. San kojeg su snivali naši djedovi i očevi", napisao je Milijan Brkić (HDZ) na svom profilu na Facebooku.

"Danas, 23 godine kasnije s ponosom ističemo da akcija Oluja spada u najznačajnije događaje u burnoj hrvatskoj povijesti. Tada smo uz Božju pomoć pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ratnog ministra obrane Gojka Šuška, hrabrih i požrtvovnih hrvatskih branitelja odlučnom vojnom pobjedom okrunili dugogodišnju borbu za hrvatsku neovisnost, slobodu i demokraciju", nastavlja se u objavi.

S posebnim pijetetom, ponosom i zahvalnošću, kaže Brkić, sjećamo se i danas poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, svih poginulih sudionika VRO Oluja, kao i sudionika svih akcija koje su joj prethodile.

"Suosjećajući s njihovim obiteljima, ističemo kako je njihova žrtva duboko utkana u temelje hrvatske države. Čin kada je na kninskoj tvrđavi, dr. Franjo Tuđman, okružen pobjedničkom vojskom, zaplakao, poljubio hrvatski stijeg i pustio ga da vijori, slika je koja se trajno urezala u kolektivno sjećanje hrvatskog naroda. Svim braniteljima osloboditeljskog Domovinskog rata, Hrvaticama i Hrvatima u Domovini, Bosni i Hercegovini i iseljeništvu, građanima Republike Hrvatske od srca čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja!", objavio je Brkić.