Ivan Pranjić - put jednog Alfe

"Ivan Pranjić - put jednog Alfe" naslov je reportaže o iznimnom pripadniku Antiterorističke jedinice Lučko. Jedinica je to specijalne policije Republike Hrvatske u sastavu Zapovjedništva specijalne policije MUP-a, posebno osposobljena za rješavanje kriznih situacija visokog rizika, posebice talačkih kriza.

Imao sam lijep posao, ni kilometar od kuće i miran život, kaže Ivan, no prijavio sam se u policiju, a onda u specijalnu policiju. Smatrao sam da to moram učiniti.

Sjedeći u dvorištu baze ATJ Lučko, gdje danas radi, priča našoj novinarki kako se sve ružno zaboravilo. Pogibija brata, suboraca, teške zadaće, Velebit.

Trebalo je to izdržati, kaže. Vjerojatno je obrambeni mehanizam, ali sjećam se samo smiješnih događaja poput onog kada je jedan naš suborac netom prije Oluje položio vozački, dodaje.

Školovani zapovjedni kadar, čvrsto prijateljstvo i jedinstvo sačuvali su mnoge živote pripadnika specijalne policije Alfa tijekom rata. Za svoje poginule kažu da su uvijek s njima.  Nakon rata jedinica je preuzela brigu za obitelji poginulih suboraca.

Kruna napora u oslobođenju Hrvatske bila je Oluja. U tu je bitku trebalo ući spremno.

Preustrojem, specijalna jedinica Alfa se raspušta i nastaje interventna policija, a neki poput Ivana odlaze u ATJ Lučko. Tu  nalazi svoje kolege, svoju budućnost. Pregovarač je, svjestan problema koji muče njegove suborce ali i zahtjevnih zadaća modernog vremena. No osmjeh ne silazi s lica. Sreća je u obitelji, vjeri, prijateljima, sve ostalo ćemo, kaže, lako.