Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vijenci za poginule prilikom raketiranja Zagreba

U znak sjećanja na sugrađane poginule prilikom raketiranja Zagreba 2. i 3. svibnja 1995., gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić položio je vijenac i zapalio svijeću na Trgu svibanjskih žrtava 1995.

Gradonačelnik je sa svojim suradnicima obišao Memorijalni centar granatiranja Zagreba, spomen na sve poginule i ranjene tijekom napada na Banske dvore i civilno stanovništvo Zagreba. 

Prije točno 21 godinu srpske paravojne postrojbe raketirale su središte Zagreba. Bila je to osveta za vojni poraz dan prije u operaciji Bljesak u zapadnoj Slavoniji, što je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao njihov tadašnji vođa Milan Martić. Zagreb je napadnut raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem tzv. zvončićima. Poginulo je sedmero ljudi, a ranjeno 200-tinjak.

Napad je ponovljen i sutradan, 3. svibnja 1995. Projektili su tada pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika "Centar" te na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani, među kojima je bilo i nekoliko stranaca.

Osobito su opasni bili mnogobrojni neeksplodirani 'zvončići', njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.