Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U Osijeku obilježen Dan branitelja

Svečanim mimohodom branitelja, svetom misom za poginule, polaganjem vijenaca te tribinom o pravima branitelja, u Osijeku se obilježava Dan branitelja.

Na današnji dan 1991. osnovana je 106. brigada ZNG-a koja je u Domovinskom ratu branila većinu prvih crta oko Osijeka.

Kroz 106. je brigadu prošlo više od 12 tisuća branitelja. 174 su poginula, a 852 su ranjena u obrani grada na Dravi.

Osječko-baranjski župan Anušić, koji je bio pripadnik 106. brigade, naglasio je da se s ponosom sjeća tih ratnih dana obrane Osijeka i Hrvatske od agresije. Kako vrijeme prolazi svjesniji smo koliko je to bila velika zadaća i koliko je trebalo hrabrosti suprotstaviti se trećoj vojnoj sili u Europi, polunaoružani i bez ikakvog vojnog znanja. No srce, volja i ljubav prema državi je pobijedila. Nakon svega toga politika mora raditi da hrvatska država bude onakva kakvu su je zamišljali branitelji kada su ginuli za državu. Nadam se da će se sjećanje na njih prenositi i kad nas ne bude bilo na generacije koje dolaze, rekao je Anušić. Naglasio je kako je Slavonija bila najviše pogođena ratom, ali da se nitko više ne smije izvlačiti na Domovinski rat, da je zbog njega gospodarstvo zaostalo i da smo zbog tog slabije razvijeni. 

U sklopu Dana osječkih branitelja, 106. brigade HV-a i hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije,jučer je održano Memorijalno trčanje od Tenje do Osijeka. Sudionici su istrčali 7-kilometarsku dionicu čiji je cilj bio raskrižje Vukovarske i Trpimirove ulice - ispred umjetničke instalacije ''Fićo gazi tenka!''. Upravo 27. lipnja, 1991. na tom je raskrižju tenk Jugoslavenske vojske pregazio crvenog fiću osječkih registracijskih oznaka, koji je postao simbol početka Domovinskog rata, ali i otpora hrvatskog naroda velikosrpskoj agresiji.

''Cijeli svijet zna za crvenog fiću. On simbolizira stradanje u Osijeku i Slavoniji, gdje je počela brutalna agresija koja je kasnije nastavljena i koja je rezultirala velikim brojem poginulih - naših sugrađana i hrvatskih branitelja. Upravo iz tog razloga svake godine moramo obilježiti ovo mjesto. Svi mi koji smo se ovdje zatekli prije 27 godina nismo mogli vjerovati da se to događa i mislim da će nam taj strašan prizor ostati u sjećanju cijeli život'', poručio je Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Grada Osijeka.