Bozanić: Ljubav se očituje ostajanjem - uz poziv, uz Domovinu

Hrvatska slavi Dan državnosti, prisjećajući se 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od drugih republika SFRJ. U crkvi sv. Marka održana je misa za domovinu koju je predvodio nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.

U propovijedi je upozorio kako smo danas svjedoci iseljavanja iz Hrvatske zbog ekonomskih razloga. "Ima i onih koji mogu birati i koji svojim ostankom pomažu i drugima. Treba jasno reći da se ljubav toliko puta očituje - ostajanjem. Poziv da djelotvorno ljubimo domovinu i da se za nju zalažemo suočava nas s raznim izazovima. Ponekad se stječe dojam da se u pojedinim krugovima sustavno i suptilno promiče ruganje domovini s pozivima da se nju napusti", kazao je među ostalim zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.Osvrnuvši se na neka često ponavljana pitanja, o tome štiti li naše zakonodavstvo na gospodarskom području malog čovjeka ili interesne skupine i lance moćnog kapitala, zašto toliki u dobronamjernim pokušajima nailaze na nerazumljive zapreke i obeshrabreno posustaju te suočava li se hrvatsko društvo na institucionalnoj razini studijski, ozbiljno i politički djelotvorno s demografskom krizom u kojoj se nalazimo, kardinal Bozanić euharistijsko slavlje zaključio je molitvom za domovinu i pozivom da se prisjetimo Isusovih riječi "Ostanite u meni i ja u vama; ostanite u mojoj ljubavi".

Na misi su bili i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i saborski zastupnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri, apostolski nuncij mons. Giuseppe Pinto, pripadnici hrvatske vojske i policije, predstavnici sudbene vlasti, znanstvenih i kulturnih institucija te mnogobrojni građani. Više o obilježavanju Dana državnosti RH možete pogledati ovdje.