Culej: Krv poginulih utkana je temelje Domovine

Povodom obljetnice stradanja dvanaestorice hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu danas su službena izaslanstva položila vijence podno spomen-obilježja u središtu Borova Sela.

Među prisutnima bio je i saborski zastupnik Stevo Culej, čiji je brat jedan od dvanaestorice ubijenih. Culej se ne može pomiriti s činjenicom da za ovaj zločin nakon toliko godina krivaca nema. Od 55 osoba koliko sam ih prijavio za ovaj zločin, samo je jedna procesuirana - i za sudjelovanje u njemu je osuđena na 3,5 godina, izjavio je CulejČak i saborske zastupnike optužuje da su pridonijeli nepriznanju hrvatske žrtve dajući si za pravo, kako je rekao, da o povijesti hrvatskog naroda i Domovinskom ratu pričaju na način blaćenja zanemarujući žrtvu redarstvenika. Krv poginulih redarstvenika vezivo je tkivo kamenja utkanih u temelje Domovine, istaknuo je Culej.

Podsjetimo, na inicijativu upravo Steve Culeja u Saboru je prošli tjedan postavljena izložba povodom 25. obljetnice masakra dvanaestorice redarstvenika iz Borova Sela. Izložba kronološki prati tijek zbivanja vezanih uz masakr u Borovu Selu nastojeći kroz fotografije i dokumente posjetitelju pokazati širu sliku stradanja dvanaestorice redarstvenika 2. svibnja 1991. godine.

Dr. Mladen Karlić  tog 2. svibnja 1995. radio je u Hitnoj službi vinkovačke bolnice. Ispričao nam je kako im je rečeno da odu u Borovo Selo jer je ekipi vukovarske hitne naređeno iz uprave da ne idu tamo jer je previše opasno. Kada su došli, vojska im nekoliko sati nije dopustila da dođu do ranjenika. Kada su nas napokon pustili, malo što smo još mogli učiniti, neki su iskrvarili, rekao je dr. Karlić. Ni izvlačenje nije bilo jednostavno, trajalo je više od sata.