Nazor: Ponos koji smo osjećali '91. i '95. moramo prenijeti djeci

O vojno-redarstvenoj akciji Bljesak u Studiju 4 razgovarali smo s ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Antom Nazorom. On je naglasio kako je za sve što se dogodilo u vrijeme Bljeska i Oluje isključivo odgovorna velikosrpska politika koja nije bila spremna na kompromise, odgovorno je vodstvo Srba - bilo ono iz Beograda ili Knina.

Civili su napuštali oslobođeno područje samo zbog pritiska pobunjenih Srba i o tome postoje izvješća međunarodnih snaga. Naglasio je da je Bljesak i od međunarodne zajednice potvrđen kao akcija u kojoj se vodilo računa o humanitarnom aspektu.

Ante Nazor je rekao kako je iznimno važno da se o svemu ovome više govori u javnom prostoru, posebno djeci u školama. On kaže da je u posljednih petnaestak godina u medijski prostor ubačeno mnogo dezinformacija koje o Domovinskom ratu, predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i drugim tada visokim dužnosnicima daju negativnu percepciju. Kada selektivno prikazujemo izvore, onda su takve stvari moguće, istaknuo je. Zato smatra i važnim da se novom kurikularnom reformom u škole implementira odgojni moment kako bi djeca znala da su postojali ljudi, obitelji, koji su dali svoje najvrednije da bi mi danas živjeli u slobodnoj Domovini. Našoj djeci moramo prenijeti ponos koji smo osjećali 1991. i 1995., istaknuo je Nazor.