Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Svečano obilježena 27. obljetnica osnutka 4. gardijske brigade

Polaganjem vijenaca na Spomen-ploču na ulazu u splitsku vilu Dalmacija, gdje je 28. travnja 1991. osnovana 4. gardijska brigada, počelo je svečano obilježavanje godišnjice osnutka te brigade u kojoj je u Domovinskom rata bilo angažirano oko 7000 hrvatskih branitelja, od kojih je 195 poginulo, četiri se vode kao nestali, a više od 1600 ih je lakše ili teže ranjeno.

Vijence su položili izaslanik predsjednice Republike, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj, gradonačenik Splita Andro Krstulović Opara, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, te državni tajnik Ministarstva branitelja Ivan Vukić. Vijence su položila i izaslanstva Grada Sinja i općine Šestanovac.


Ministar Krstičević za današnju proslavu 27. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade rekao da je veličanstvena i na ponos Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Vidite danas da smo s narodom i da je crvena beretka simbol snage i pobjede u Domovinskom ratu. Kad vidim danas ovu sposobnost, mi smo trajan jamac mira i sigurnosti u našoj Hrvatskoj, poručio je.

Načelnik Glavnog stožer OS RH general Mirko Šundov istaknuo je kako je današnja svečanost u Splitu iznimna. Izuzetan je dan biti danas u Splitu i ponovno se prisjetiti svega onog što je 4. gardijska brigada učinila od samog početka kad je general Ivo Jelić počeo ustrojavati tu brigadu zajedno sa svima nama i naravno svi mi koji smo kroz rat vodili brigadu imali smo uvijek maksimalnu potporu u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji i svih institucija.

Kazao je i da se na današnjoj izložbi na Rivi vidi kako Hrvatska vojska ima nove sposobnosti. Cilj nam je bio da danas i ovdje na Rivi pokažemo slavnu prošlost 4. gardijske brigade kao sastavnice pobjedničke Hrvatske vojske i ove nove sposobnosti s kojima Hrvatska vojska garantira svojem narodu i svojoj državi sigurnu budućnost, poručio je.

Mimohod, akrogrupa HRZ-a "Krila Oluje", uručenje crvenih beretki

Mimohod pripadnika OSRH, udruga branitelja i uzvanika prema Rivi održan je oko 10 sati, a nastupila je i akrogrupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje". 

Svečana akademija održat će se u 18.30 u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

U sklopu obilježavanja, na Dračevcu u Spomen-kapelici Svetog Križa, održana je ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Riječ je o vraćanju tradicionalne ceremonije kojom se prije inicirao ulazak mladih vojnika u 4. gardijsku brigadu, te ima posebnu vrijednost kao spomen na pobjedničke akcije i tradiciju pripadnika 4. gardijske brigade u Domovinskom ratu.

Na Rivi, na širem području Obale Hrvatskog narodnog preporoda i Obale Lazareta od 9 do 16 sati organiziran je taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga RH. Uz naoružanje Hrvatske kopnene vojske izložen je i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva OH-58 D Kiowa Warrior koji je jučer u podne sletio na Rivu, kada je i na obližnji gat doplovio brod Hrvatske ratne mornarice

Program obilježavanja obljetnice 4. gardijske brigade završen je svečanom akademijom u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika. 

U svom obraćanju okupljenima ministar Krstičević se osvrnuo na riječi legendarnog pripadnika 4. gardijske brigade, generala Andrije Matijaša Pauka. „Kada krenemo gorit će nebo i zemlja“, govorio je naš uzor, vertikala, general Andrija Matijaš Pauk. Tako je i bilo, Četvrta unatoč žrtvama, usprkos svim izazovima, nije znala za poraz! S istim žarom i s istim zajedništvom moramo nastaviti graditi ovu zemlju, kako bi ju učinili dostojnom žrtve naših prijatelja", poručio je ministar obrane. 

Okupljenima se obratio i ministar branitelja Tomo Medved naglasivši kako je nakon 20 godina uz punu podršku Vlade i donesen Zakon o hrvatskim braniteljima. "Zajedno smo Pauci i Tigrovi branili hrvatski Jug. Danas u sinergiji gradimo modernu hrvatsku vojsku, ali i skrbimo za branitelje jer oni su temelj Hrvatske".

Predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Hrvoje Pupić Vurilj pozvao je sve bivše i sadašnje Pauke da u sebi nađu snagu i optimizam te da se uključe u sve društvene procese. "Ako ne možemo sami, naučimo našu djecu, mlade, prenesimo im naša iskustva i vrijednosti na kojima smo i sami stasali, potaknimo ih na djelovanje", poručio je.