"Nakon pogibije Josipa Jovića znali smo da nema povratka"

Kod spomen obilježja u Nacionalnom parku "Plitvice" obilježena je 27. obljetnica akcije "Plitvice" tijekom koje je 31. ožujka 1991. poginuo hrvatski redarstvenik Josip Jović. Jović je kao prva žrtva Domovinskoga rata poginuo u akciji hrvatske policije koja je bila reakcija na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranja državne ceste D1, koja spaja sjever i jug zemlje, od strane pripadnika tzv. SAO Krajine.

U rano jutro, na Uskrs, 31. ožujka, po čemu je događaj zapamćen i kao "Krvavi Uskrs 1991.", pripadnici MUP-a krenuli su prema Hotelu jezero, a iz zasjede su na njih zapucali pobunjenici te je sukob trajao nekoliko sati. Proboj hrvatske policije otežavala je gusta magla i snijeg. Poginuo je 22-godišnji Jović, a devet policajaca je ranjeno.

U akciji su sudjelovali pripadnici Jedinice za posebne namjene Rakitje, čiji je Jović bio pripadnik te pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko.

Naš Hrvoje Matejčić razgovarao je s ratnim zapovjednicima akcije "Plitvice" koji su se prisjetili tih iznimno važnih događaja za Hrvatsku.