Predstavljena monografija 112. brigade 

Predstavljanjem monografije "112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH", autora Marka Čuline, prvog ratnog zapovjednika i Dušana Nikitovića, načelnika zadarske brigade, započelo je obilježavanje 25. obljetnice Akcije Maslenica.

Bitka za Zadar bila je i bitka za Hrvatsku, napisao je stručni recenzent monografije, general zbora Mirko Šundov, apostrofirajući kako među svima nama mora ostati vječna uspomena na 74 poginula te dvojicu nestalih pripadnika 112. brigade. Autori su je posvetili, kako su rekli, običnim ljudima, dragovoljcima koji su u onom vremenu bez poziva, bez kalkulacija, stavili sami sebe na raspolaganje u obrani domovine.

Monografija, na više od 250 stranica donosi ratne fotografije, izvorne dokumente, a osim onih koji svjedoče ustroju 112. objavljeni su i dokumenti neprijateljske strane. Vi kad vidite njihove izvorne dokumente iz njih se točno vidi da mi nismo ratovali protiv zbrda-zdola skupljenih banditskih pobunjenika nego je to bila jugoslavenska armija, rekao je pukovnik Nikitović.

Kronološki se na stranicama ovoga dokumentarističkog štiva opisuju događaji od prvih višestranačkih izbora, početka neprijateljske agresije, ustrojavanja 112. brigade do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. 

Ova monografija obvezuje na daljnja istraživanja i dokumentiranja jer njezin ratni put je toliko širok. Također i njena zona odgovornosti koju je branila. Sudjelovala je u svim važnim bitkama u koje ovdje nismo opisali jer smo se držali datuma međunarodnog priznanja RH, rekao je pukovnik Marko Čulina.