"Uvijek ćemo se sjećati svih onih koji su dali život za Hrvatsku"

Uvijek ćemo se sjećati svih onih koji su dali život za Hrvatsku. Tragedija koja se dogodila tada, nakon najsnažnije agresije velikosrpskog režima, bila je prekretnica u procesu priznanja Hrvatske, rekao je premijer Andrej Plenković po dolasku u Vukovar. 

Premijer Andrej Plenković rekao je novinarima u Vukovaru da je od prošle godine, kada je održana sjednica Vlade u Vukovaru puno toga ostvareno - od činjenice da se sprema novi zakon o razvoju Vukovara do toga da je donijeta odluka da se za 50 posto poveća fond za razvoj Vukovara. Podsjetio je kako je prošle godine na sjednici Vlade održanoj u Vukovaru donijet niz konkretnih zaključaka i prijedloga kako da se unaprijedi kvaliteta i standard života ljudi u Vukovaru.

"Godinu dana nakon toga, možemo reći da smo puno toga ostvarili - od činjenice da se sprema novi zakon o razvoju Vukovara, da smo upravo donijeli odluku da se za 50 posto sredstava poveća fond za razvoj Vukovara, dakle uglavnom namijenjen gospodarstvu; projekti koji se odnose na komunalnu, vodnu infrastrukturu, na infrastrukturu Grada. Hrvatska vojska se vratila u Vukovar", rekao je premijer.Jandroković: Danas obilježavamo jedan od najtežih dana u hrvatskoj povijesti

Danas obilježavamo jedan od najtežih dana u hrvatskoj povijesti koji je, međutim, i dan kada smo se dodatno povezali i ojačali, izjavio je u Vukovaru, u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, uoči početka komemorativnog programa.

Vukovar je simbol hrvatskog stradanja, ali i zajedništva i jedinstva hrvatskog naroda, istaknuo je Jandroković. Dodao je i da ovaj dan spomena na vukovarsku žrtvu sve u Hrvatskoj obvezuje da budemo bolji jedni prema drugima i da sve učinimo kako bi Hrvatska napredovala. Predsjednik Sabora također je ocijenio kako Vukovar danas izgleda puno bolje, ali kao i ostalim hrvatskim sredinama treba radna mjesta.

Na pitanje novinara kada će u saborsku proceduru ući zakonska rješenja koja se tiču Vukovara, rekao je kako će se to dogoditi što prije. Ocijenio je da su međudržavni odnosi Hrvatske i Srbije bitni za ovaj dio Europe, te da Srbija treba prihvati odgovornost za ratna događanja i racionalno i razborito graditi odnose s Hrvatskom.O svojem ratnom putu i sjećanjima govorio je zapovjednik Zvonko Milas.