Predsjednica: Vukovaru je nužno osigurati budućnost

Vukovaru je nužno osigurati budućnost, istaknula je u izjavi novinarima u dvorištu vukovarske bolnice predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je danas u Vukovaru prisustvovala obilježavanju 26. godišnjice stradanja tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991.

"Osim što smo dužni izraziti pijetet, dužni smo prije svega osigurati budućnost Vukovarcima, da Vukovar ostane ovdje i da ljudi ostanu u Vukovaru", kazala je Grabar-Kitarović uoči početka prigodnog komemorativnog programa ispred vukovarske bolnice.

Na opasku novinara kako je u Vukovar došla obučena u vukovarske žute borovske čizme, takozvane zenge koje su 1991. nosili hrvatski branitelji Vukovara, kazala je da time želi poručiti kako su Vukovaru potrebna radna mjesta i bolja budućnost. Komentirajući upit o odnosima Hrvatske sa Srbijom, kazala je kako je razgovor potreban u cilju rješavanja otvorenih pitanja između dviju država, posebice pitanja osoba koje je, istaknula je, potrebno riješiti što prije. 

Vezano za izgradnju međudržavnih odnosa Hrvatske i Srbije napomenula je kako su već učinjeni neki koraci. "Već su učinjeni neki koraci i već sam nekoliko puta kazala kako će puno vode proteći Dunavom prije nego Hrvatska i Srbija mogu govoriti da su prijateljske države, ali to ne znači da ne možemo razgovarati", dodala je. 

Hrvatska predsjednica naglasila je da je razgovor sa Srbijom nužan i potreban u cilju rješavanja otvorenih međudržavnih pitanja, posebice pitanja nestalih osoba koje je potrebno riješiti što prije.