Knjiga Hrvoja Kačića  'U službi domovine'

Domovinski rat je period naše povijesti koji nikako i nikad ne smijemo zaboraviti. Kako se odvijala borba za neovisnost naše države, na ratištu i ona diplomatska, opisao je u svojoj knjizi naš istaknuti pravni stručnjak i sudionik mnogih događaja sveučilišni profesor Hrvoje Kačić u knjizi 'U službi domovine'.

Četvrto je to, prošireno izdanje od izlaska knjige 2003., nadopunjeno mnogim dokumentima, osobnim svjedočanstvima i diplomatskim aktivnostima o krvavoj borbi u stvaranju naše domovine. Bilo je mnogo složenije i teže nego što smo u početku predviđali, mada nismo procijenili opasnost da će uslijediti rat. Diplomacija je bila u povoju, rađala se. Ona je postojala ali svijet nije takav da se na brzinu mijenjaju stavovi i sigurno je 1990./91. prevladavalo u svijetu da jedinstvo Jugoslavije treba spašavati, prisjeća se prof. Kačić.

Mnogim je individualnim kontaktima 1990-ih, kada je naša zemlja bila napadnuta, kao ugledni pravni stručnjak i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, prof. Kačić lobirao za pravo na obranu i stvaranje samostalne hrvatske države. Jedan od razloga objavljivanja knjige, ističe dr. Kačić, bile su i aktivnosti Haškog suda. Jer ono što se radilo na haškom sudu i kakve su bile odluke, mnoge odluke, to je bilo u suprotnosti s načelima utemeljenja po odluci Vijeća sigurnosti. Tamo u statutu piše da je fundamentalni, temeljni cilj haškog suda utvrđivanje istine.  

Prof. Hrvoje Kačić naš je ugledni stručnjak za granična pitanja, dugogodišnji sportaš dubrovačkog Juga. Zbog domoljublja bio je osuđivan i zatvaran. 1990. bio je nezavisni saborski zastupnik. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada. Napisao je nekoliko knjiga. Ova je pogled na jedno od najdramatičnijih i najvažnijih razdoblja novije hrvatske povijesti, kojim se najviše ponosimo.