Svjedoci događaja u Dubrovniku 1991. i 1992.

U Dubrovniku traje dvodnevno obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvenih operacija "Oslobađanje juga Hrvatske",. Tijekom dana održat će se Križni put a večeras koncert. Središnja svečanost je sutra, počet će već ujutro budnicama i trajati cijeli dan. 
Prema podacima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, vojno redarstvena operacija "Oslobađanje juga Hrvatske" obuhvaća nekoliko akcija i operacija koje su počele u proljeće 1992. i trajale do listopada iste godine. Rezultat je bio deblokada Dubrovnika i oslobađanje okupiranog hrvatskog teritorija. Najveći doprinos tome dale su 1. i 4. gardijska brigada, a važna je bila i uloga pričuvnih snaga te taktičkih skupina koje su držale bojišnicu i bile raspoređene na pomoćnim smjerovima napada. Borbe su se vodile u teškim vremenskim uvjetima te na nepristupačnom i zahtjevnom krškom terenu.

U Veteranima mira razgovarali smo svjedocima tog vremena. 


Tijekom operacija poginulo je više od 240 pripadnika hrvatskih snaga. U šest mjeseci oslobođeno je više od 1200 četvornih kilometara ili osam posto okupiranog hrvatskog teritorija, a omogućen je povratak oko 20 tisuća izbjeglica.

Donosimo svjedočanstva onih koji su izgubili svoje najmilije.

Ta velika operacija svoj je simbolički završetak dobila velikom vojnom smotrom u luci Gruž 29. listopada 1992., kada je prijavak predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu podnio general Hrvatske vojske i načelnik Glavnog stožera OS RH Janko Bobetko.
Izjava ministra branitelja Tome Medveda.