"Krvava berba grožđa" - gorka istina o Lovasu

"Krvava berba grožđa" hrvatski je dokumentarni film iz 2017. godine autora Silvija Mirošničenka i producenta Antuna Ivankovića koji je premijerno prikazan u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Dokumentarni film „Krvava berba grožđa" proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj. Opisuje sve strahote koje su doživjeli Hrvati i ostali nesrbi u Lovasu od strane JNA i paravojne jedinice "Dušan Silni".

Zločin u Lovasu jedan je u nizu mnogobrojnih koji su se odigrali na hrvatskom tlu tijekom Domovinskog rata. Na svom putu prema okupaciji i uništenju grada Vukovara JNA i četnici iz Srbije uništavali su i ubijali sve što im se našlo na putu. Tako su 10. listopada 1991. okupirali i spalili Lovas, hrvatsko selo u Srijemu.

Međutim, izuzev činjenice da je u Lovasu zvjerski i na posebno okrutan način ubijeni mnogi mještani, Lovas se izdvaja i kao mjesto koje je poslužilo za realiziranje sulude srpske ideje čišćenja minskoga polja tijelima nesretnih mještana, koji su bili tjerani proći preko njega.

Okrutna ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja i nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena, prisilni rad,  neka su od strahota koje su preživjeli mještani Lovasa, koji su nakon toga protjerani.

Film je zabilježio mnogobrojna potresna svjedočanstva preživjelih mještana Lovasa koji svjedoče o ratnim zločinima za vrijeme Domovinskoga rata.

Optužnica srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine teretila je 14 osoba osumnjičenih da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe „Dušan Silni" u listopadu 1991. godine počinili ratni zločin - ubojstvo 70 civila u Lovasu. Sudsko vijeće odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu je 26. lipnja 2012. godine, izreklo osuđujuću presudu koja je nedugo nakon toga poništena. Počinitelji seu i dalje na slobodi. 

U Dobrom jutru razgovarali smo sa Silvijom Mirošničenkom, autorom i redateljem filma, producentom Antunom Ivankovićem, svjedokom događaja Ivanom Mujićem te načelnicom općine Lovas Tanjom Cirbom.