Sjećanje na brigadira Antu Šaškora Bradu

Branitelji iz omiškog kraja prisjetili su se svog suborca Ante Šaškora Brade koji je svoj život položio na oltar domovine prilikom zadnjih operacija HV-a, 12. rujna 1995. godine na planini Vitorog.

Za Antu je u crkvi sv. Nikole Ostrvica u Čišlama održana misa zadušnica te su položeni vijenci i upaljene svijeće na njegovom grobu. U športskom centru «Ante Šaškor Brada» u Zvečanjima održan je 17.  memorijalni turnir u skeet-u.

Stožerni brigadir Ante Šaškor-Brada rođen je 23. kolovoza 1953. godine u selu Čišla pored Omiša u drevnoj poljičkoj Kneževini, gdje je živio sa svojom obitelji, suprugom i troje djece. Na početku srpske agresije Šaškor je dragovoljno pristupio u pričuvni sastav MUP RH - IX PP u Omišu, a ustrojavanjem OS RH 1991. godine, prelazi u sastav 4. gardijske brigade, gdje obnaša dužnost zamjenika i zapovjednika pješačke bojne. Formiranjem specijalnih postrojbi GS OS RH pod zapovjedništvom generala Ante Rose Šaškor postaje zapovjednik bojne “Alfa”. Krajem 1992. godine bojnik Šaškor prelazi u bojnu “Zrinski” kojom zapovjeda pukovnik Miljenko Filipović s kojim dijeli ratni put do svoje smrti ...

Odlukom Predsjednika Hrvatske i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga RH dr. Franje Tuđmana, 25. veljače 1994. godine ustrojava se Prvi hrvatski gardijski zbor u čiji sastav ulazi i bojna “Zrinski”, a brigadir Šaškor preuzima dužnost načelnika stožera tj. zamjenika zapovjednika najelitnije postrojbe HV-a.

Pokojnog Šaškora i njegovu postrojbu pamte u Livnu, Čelebiću, Kupresu, Maslenici, Novigradu, Ravnim Kotarima, Prozoru, Jablanici, Mostaru, Šipovu, Okučanima, Kninu, Obrovcu. Pamte ga suborci kao plemenita čovjeka i uzornog zapovjednika koji ni jednu bitku izgubio nije.

Prilikom zadnjih operacija HV-a, 12. rujna 1995. godine na planini Vitorog oslobađajući prometnicu Jajce-Šipovo polaže svoj život na oltar domovine.

Pod geslom “Sve za Hrvatsku, a Hrvatsku ni za što” živio je pokojni Ante i dao je sve. Ostat će upamćen veličanstven ispraćaj u rodnim Čišlima.