Okučani danas - sve više obnovljenih, ali praznih kuća

Danas se u Okučanima obilježava 21. godišnjica Bljeska - akcije u kojoj je za manje od 32 sata oslobođena zapadna Slavonija. Bilo je to vrijeme ponosa i nade - dva desetljeća poslije sve je više obnovljenih, ali praznih kuća. Posla nema i mladi odlaze iz tog kraja koji je zbog stradanja u ratu od državne politike očekivao više potpore.

Donosimo priču Željka Trnka koji je u vrijeme rata bio pirotehničar. Još se s ponosom sjeća kako je prije dvadeset i jednu godinu oslobodio i rodni Dragalić. Bili smo svi tada u jednoj velikoj euforiji, u jednom zanosu. Imali smo svoju domovinu očekivali smo da ćemo svi tu lijepo živjeti. Živjeti u blagostanju, sjeća se Željko.

Samo je Okučane u zadnjih godinu dana napustilo sedamdeset obitelji. Smatramo da će se ti naši ljudi i vratiti ako stvorimo poduzetničku klimu ili otvorimo neka radna mjesta, ističe načelnik općine Aco Vidaković. Zanimanje investitora postoji, ali, kaže, ne mogu sami svu infrastrukturu izgraditi.

Pa kad se na obljetnicu ovdje okupi državni vrh opet će tražiti pomoć. I nadati se da nakon 1. svibnja zapadna Slavonija neće pasti u zaborav.