1. gardijska brigada 'Tigrovi' danas

22 godine prošlo je od vojno redarstvene operacije - Oluja, koja je prijelomni je trenutak novije hrvatske povijesti. Ona je omogućila ispunjenje višestoljetnog hrvatskog sna, ostvarenje hrvatske samostalnosti, neovisnosti i slobode.

1990. godine formirana je Jedinica za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske u Rakitju, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu "Tigrove". Bila je formirana od dragovoljaca i dijelova Hrvatske policije. U prvoj fazi svoga djelovanja, kao Jedinica za posebne namjene MUP-a "Rakitje", izvršavali su delikatne vojno-redarstvene zadaće. Iza njih su ostale briljantno provedene akcije poput hvatanja Arkana i drugih terorista. U suradnji sa drugim jedninicama za posebne namjene MUP-a RH proveli su povijesnu akciju na Plitvicama koja je u historiografiji zapamčena kao "Krvavi Uskrs".

U operaciji "Bljesak", "Tigrovi" su bljesnuli na njima poznatom terenu zapadne Slavonije, a kruna njihova djelovanja bila je operacija "Oluja". Važno je napomenuti činjenicu koja se se često zaboravlja, a to je da je brigada sudjelovala i u ratnim operacijama u BiH, od operacije "Ljeto '95" do "Južni potez". Tijekom Domovinskog rata ime i važnost "Tigrova" gradilo je oko 11 tisuća pripadnika. U ratnim akcijama Domovinskog rata poginulo je 367 pripadnika Tigrova dok je 1711 ranjeno, a 201 pripadnik je prošao torture logora. Šestorica se još uvijek vode kao nestali.

Svoja sjećanja na te povijesne dane s gledateljma emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'  podijelili su Tigrovi - Ilija Vučemilović, predsjednik Udruge veterana Tigrova i ratni zapovjednik bojne, pukovnik Darko Katuša.