U Nuštru obilježana 25. obljetnica pogibije pukovnika Andrije Andabaka

U Nuštru kod Vinkovaca obilježena je 25. obljetnica pogibije pukovnika Andrije Andabaka, poznatog lovca na tenkove. Položeni su vijenci na njegov grob, održana je svečana akademija u nuštarskom Hrvatskom domu te otvorena  izložba "Junaci Domovinskog rata".

Andrija Andbak rođen je u Splitu 1956. godine, a odrastao je i živio u Nuštru, gdje je kao hrvatski branitelj sudjelovao u obrani toga slavonskog mjesta od velikosrpske agresije 1991. godine.

Tijekom obrane pukovnik Andabak uništio je ili onesposobio 32 neprijateljska oklopna vozila, od kojih 30 tenkova te stekao nadimak "lovac ne tenkove", istaknuto je na svečanoj akademiji, na kojoj je kao izaslanik predsjednice Republike, Kolinde Grabar-Kitarović sudjelovao brigadni general Željko Živanović. Kao i mnogi drugi, Andrija se kao dragovoljac pridružio obrani Hrvatske na samom početku otpora velikosrpskoj agresiji. Naši branitelji su podsjetnik na ljubav, snagu i dostojanstvo u sklopu hrvatskog projekta s jednim ciljem: kako obraniti jedinu hrvatsku domovinu. Sve te odlike imao je i Andrija Andabak, rekao je brigadni general Živanović.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je zahvalu svim braniteljima za slobodu Republike Hrvatske. Poručio je kako upravo radi žrtve brojnih branitelja za hrvatsku domovinu "nemamo pravo šutjeti ako Slavonija i Srijem ne budu ono što su bili, bogati i domoljubni krajevi". "Vjerujem u zajedništvo i da zajedno možemo uspjeti", poručio je župan Galić.

Podsjetivši na ogroman doprinos Andrije Andabake u obrani Nuštra u Domovinskom ratu, izaslanik predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, umirovljeni general Josip Lucić kazao je kako je Andabak u ključnom trenutku preuzeo na sebe odgovornost i junački branio Nuštar, Slavoniju i Hrvatsku od agresije srpskih paravojnih postrojba i jugoslavenske vojske.

Andrija Andabak poginuo je 7. srpnja 1992. godine u bosanskoj Posavini. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te Spomenicom Domovinskog rata. Posmrtno je unaprijeđen u čin pukovnika.
Za Andriju Andabaka u nuštarskoj Župnoj crkvi Duha Svetoga služena je danas sveta misa.