mnovine.hr

Otkriveno spomen-obilježje branitelju Zlatku Ovčaru

U povodu Dana državnosti, danas je u Novom Selu Rok svečano otkriveno spomen-obilježje poginulom hrvatskom branitelju Zlatku Ovčaru.

Spomenik su postavili Grad Čakovec, Mjesni odbor Novo Selo Rok te Udruga hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije, a dio je postavljanja obilježja svim poginulim i nestalih braniteljima s područja Grada Čakovca.

Zlatko Ovčar rođen 7.12.1971. godine u Čakovcu, a kao policajac u obranu domovine dragovoljno se uključio u kolovozu 1991. godine. Nakon završene obuke u Rakitju, postaje pripadnikom 6. bojne 1. gardijske brigade „Tigrovi“. Sa svojom postrojbom sudjelovao je u borbama na Zapadno-slavonskom ratištu, i to na području Nove Gradiške i Novske. 18. listopada 1991. godine, prilikom zračnog napada, pogiba u Starom Grabovcu kod Novske.

Kako je u prigodnom govoru rekao predsjednik Mjesnog odbora Novo Selo Rok Miroslav Novak, Zlatko je jedini poginuli mještanin ovog naselja, te mu podizanjem ovog Spomen-obilježja odaju dužno poštovanje. Ovaj spomenik sve će stanovnike Novog Sela Rok uvijek podsjećati da je jedan njihov sumještanin poginuo braneći Hrvatsku.

Zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović naglasio je da će Čakovec i dalje postavljanjem ovakvih obilježja odati počast svim svojim poginulim sugrađanima, jer danas sve nas, a sutra i generacije koje dolaze, treba iznova podsjećati da su za slobodu u Domovinskom ratu poginuli mnogi naši rođaci, prijatelji i znanci. Grad Čakovec izrazito dobro surađuje sa udrugama proisteklih iz Domovinskog rata, a ovaj spomenik, kao i svi prethodni rezultat je te suradnje. Grad će nastaviti podupirati sve ideje i inicijative vezane uz obilježavanje obljetnica vezanih uz Domovinski rat, ali i davanje pijeteta svim poginulim i nestalim, rekao je Vidović. Čestitajući Dan državnosti svim nazočnima, zamjenik gradonačelnika prisjetio se i svih ostali koji su poput Zlatka Ovčara u Domovinskom ratu dali život za slobodu.

Praznik je svim nazočnima čestitao i župan Međimurske županije Matija Posavec koji istaknuo da je donošenjem oduke o samostalnosti i suverenosti da je lipnja obilježavamo dan kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske. Bila je to volja naroda izrečena na referendumu, ali i uvod u rat. U njemu su poginuli mnogi, a među njima i Zlatko Ovčar, te je naša dužnost da svima njima odamo zahvalnost i počast.

Izaslanik ministra branitelja Đuro Glogoški rekao je da je Zlatko poginuo kako bi danas živjeli u slobodnoj i demokratskoj državi, te da ga žalosti što mnogi mladi danas odlaze u inozemstvo. Jedinstvom kakvo smo imali u Domovinskom ratu danas trebamo graditi zemlju kako bi se u njoj mogli normalno živjeti i raditi, rekao je, među ostalim izaslanik Glogoški.

Spomenik su otkrili roditelji poginulog Zlatka, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast su dali članovi njegove obitelji te izaslanstva Ministarstva branitelja, Grada Čakovca, Međimurske županije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske uprave Međimurske, javnog života grada i županije i brojni mještani Novog Sela Rok.

Svetu misu u kapeli svetog Roka predvodio je fra Stanko Belobrajdić, koji je predvodio i molitvu kod novootkrivenog spomenika.

mnovine.hr
mnovine.hr