Predsjednica: Referendum o samostalnoj Hrvatskoj jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović podsjetila je kako je na današnji dan, 19. svibnja 1991., održan referendum o samostalnosti Republike Hrvatske, istaknuvši da je taj dan jedan od najvažnijih u hrvatskoj povijesti, jer je po prvi puta hrvatski narod mogao slobodno i neposredno izraziti volju ZA svoju samostalnu i suverenu državu, što je i učinio.

19. svibnja jedan je od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti. Prvi puta hrvatski je narod mogao slobodno i neposredno izraziti volju ZA svoju samostalnu i suverenu državu. I učinio je većinom od 94 posto, zajedno s pripadnicima nacionalnih manjina, objavila je predsjednica Grabar-Kitarović na svojoj Facebook stranici.

Naglasila je kako je "raspisivanje referenduma bila jedna od najvažnijih odluka predsjednika Franje Tuđmana, izraz njegove nepokolebljive vjere u povijesnu zrelost hrvatskoga naroda i hrvatskih građana. Bio je to ujedno dan u kojemu smo preuzeli odgovornost za svoju budućnost, za svoju državu". U proteklih dvadeset šest godina, navela je hrvatska predsjednica, prošli smo težak put, ali mnogo smo postigli. Sada su nam ciljevi demografska obnova te gospodarski prosperitet i željeni životni standard. Mladi, nezaposleni, oni koji se iseljavaju, blokirani, oni koji strepe od ovrha i mnogi drugi šalju nam jasnu poruku: želimo pravedno društvo, želimo egzistencijalnu sigurnost i perspektivu. Čvrsto vjerujem kako ćemo to ostvariti zajedništvom, koje će znati odgovoriti na te i sve druge izazove našega vremena.

Neka nam živi jedina i vječna domovina Hrvatska
!, objavila je na Facebooku predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Referendum o hrvatskoj samostalnosti održan je 19. svibnja 1991. godine. Na tom su referendumu građani Republike Hrvatske odlučivali o budućnosti Hrvatske. Na referendum je izašlo 83,56 posto birača. Njih čak 94,17 posto izjasnilo se za izlazak iz Jugoslavije i za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku. Sukladno tome, Sabor Republike Hrvatske donio je 25. lipnja 1991. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.