Ministar Medved u Crikvenici otkrio Spomenik hrvatskim braniteljima

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u Crikvenici je otkrio Spomenik poginulim braniteljima iz Domovinskog rata, istaknuvši da su branitelji temelj hrvatske slobode i neovisnosti, te jamac sigurne budućnosti, a crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina podsjetio je da je upravo u Crikvenici 1991. godine ustrojena 155. brigada Hrvatske vojske.

Uz gradonačelnika Rukavinu svečanosti su nazočili i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, HDZ-ova saborska zastupnica Majda Burić, stožerni brigadir Nedjeljko Jakominić iz Crikvenice, 100-tni invalid Domovinskog rata, pripadnici postrojbe UHBDR-e iz Kastva, te mnogobrojni hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i stanovnici Crikvenice i crikveničkog kraja.

Ministar Medved naglasio je da je Ministarstva hrvatskih branitelja stalno angažirano na očuvanju pijeteta prema poginulim braniteljima kao i na ishođenju što adekvatnijeg statusa članova njihovih obitelji, hrvatskih ratnih vojnih invalida i sudionika Domovinskog rata.

Naši branitelji temelj su hrvatske slobode i neovisnosti, te jamac sigurne budućnosti, istaknuo je ministar Medved prilikom otkrivanja Spomen-obilježja u Parku poginulih branitelja Domovinskog rata na Crikveničkoj obali u gradskoj luci.

Župan Komadina rekao je da je u Rijeci - gradnjom Mosta hrvatskih branitelja preko Rječine, na Delti, odakle su mnogi riječki branitelji odlazili na ličko bojište, te uređenjem Spomen-sobe u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja, već ranijih godina također odana počast žrtvi branitelja našega kraja, koji su dali svoje živote za slobodu u neovisnoj domovini Hrvatskoj.

Crikvenički gradonačelnik Rukavina zahvalio je ministru Medvedu što je podržao ideju o podizanju Spomenika hrvatskim braniteljima te naglasio da je upravo u Crikvenici i na crikveničkom području ustrojena domicilna 155. brigada HV-a.

U ime hrvatskih branitelja triju lokalnih jedinica gradova Crikvenice i Novog Vinodolskog te Vinodolske općine govorio je predsjednik HVIDR-e Davor Pavičić.

Idejno i izvedbeno rješenje za Spomenik braniteljima napravilo je troje autora, Maja Furlan-Zimmermann, Mirela Bošnjak i Mirko Buvinić. U glazbenom dijelu programa nastupio je poznati tenor Joso Butorac.

155. brigada Hrvatske vojske ustrojena je u prosincu 1991. godine, a njeni su pripadnici bili s područja bivše općine Crikvenica, te općina Opatija, Senj i Rab.  Pod zapovjedništvom Ivana Manestra djelovala je na ličkom ratištu, a u njenom sastavu bilo je oko 3. 800 vojnika, 191 časnik i 193 dočasnika.